Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarına ödenen ancak birkaç önce kesilen Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol) tazminatlarının yeniden verilmesini istedi.

Harmandar, Eurocontrol tarafından Devlet Hava Meydan İşletmeleri (DHMİ) ile Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ödenen havacılık tazminatlarında adaletsizlik yaşandığını idida etti. Tazminatlar DHMİ personeline ödenmesine karşılık Meteoroloji çalışanlarına ödenmemesini kınadıklarını belirtti. Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 3 bin personelin söz konusu ücreti alamamasının, uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğunu söyleyen Türk Büro Sen Şube Başkanı Harmandar, "Meteorolojik veriler ışığı altında hava seyrüseferi güvenilir şekilde yapılmakta. 39 ülkede Eurocontrol ücretleri havacılık çalışanları ile meteoroloji personeline dağıtılırken ülkemizde ise sadece DHMİ personeline dağıtılmakta. Meteoroloji çalışanları, önceden Eurocontrol ücretini alıyordu ancak bu para daha sonra esirgenmeye başlandı. Eurocontrol'un uçuş güvenliğinin arttırılması amacıyla karşıladığı gelirin, aynı mekanda ve aynı kuruluşlara hizmet veren iki kurum arasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline verilmemesi, DHMİ personeline verilmesi iki kurumun personeli arasındaki çalışma barışının bozulmasına, personelin veriminin düşmesine sebebiyet vermektedir, Bu durumdan dolayı son dönemde yetişmiş Meteoroloji Genel Müdürlüğü personelinin, kurumdan ve havaalanlarından ayrıldığı gözlemlenmektedir." dedi.

Meteoroloji çalışanlarının, Eurocontrol ek ödemelerinin ödenmemesinden dolayı ekonomik olarak zor duruma düştüğünü de belirten Gani Harmandar, "Ülke genelindeki 3 bin Meteoroloji çalışanı, havacılık ek tazminat ücretleri ödenmediği için maaşlarını eksik alıyor. Meteoroloji çalışanları, keyfi olarak ekonomik mağduriyete tâbi tutulmakta. DHMİ, Eurocontrol'dan almış olduğu geliri yükümlülüğü gereği personeline ek ödeme olarak öderken Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise uluslararası bir teşkilata personel gideri olarak faturalandırdığı ve aldığı geliri, yükümlülüğüne uymayarak personeline ödememektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personeline Eurocontrol ücretini ödenmediği için ülke ekonomisi dolaylı olarak zarar görmektedir. Yıllık yaklaşık Türkiye'ye gelecek olan 3,5 milyon eurodan vazgeçilmesi ve Türkiye gelirlerinin artmasının engellenmesi anlamına gelmektedir. 23 Mart Pazartesi günü Dünya Meteoroloji Günü'nde de bu problemin çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunacağız." diye konuştu.