Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, yaklaşık 5 milyon memuru ilgilendiren toplu sözleşmede hükümet ile yetkili sendika konfederasyonu arasında mutabakata varılan anlaşmanın fiyasko olduğunu belirterek memurların kandırıldığını söyledi.

Türk Büro Sen Şube Başkanı Gani Harmandar, memur maaş zamlarıyla ilgili olarak sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Harmandar, toplu sözleşmede memurun kandırıldığını söyledi. Harmandar, memur ücretlerinde büyük kayıpların olduğunu ve bunun yetkili Memur Sen tarafından kazanç olarak kamuoyuna yansıtıldığını ifade etti. Gelir vergi oranlarının artırılmasıyla memur ve emeklilerinin fakirleştirildiğine dikkat çeken Gani Harmandar şunları söyledi: "Bilindiği üzere 22 Ağustos 2015 tarihinde 4,5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 2016 – 2017 yılları Toplu Sözleşmesi üzerinde Hükümet ile sözde yetkili Konfederasyon mutabakata varmıştır.
Varılan mutabakata göre memurlara 2016 yılında yüzde 6+ 5, 2017 yılında yüzde 3+ 4 artış yapılacak. 2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda yüzde 11 artış sağladıklarını ve bunun tarihi bir başarı olduğunu söyleyen Malum-Sen, 4,5 milyon memur ve memur emeklisini kandırmaktadır. Yıllık kazancı 12 bin TL’ye kadar olanlardan yüzde 15 oranında Gelir Vergisi alınmaktadır. Yıllık kazancı 12 bin TL’nin üzerine çıkanlardan ise yüzde 20 oranında gelir vergisi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü Nisan ayından, bir bölümü ise Haziran ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık yüzde 5 vergi kaybına uğradı. 2016 yılı için imzalanan mutabakata göre memurlarımızın tamamı yüzde 15 vergi diliminden, yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve toplamda yüzde 11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece yüzde 6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları yüzde 10,1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklardır." diye konuştu.

BU ADALETSİZLİĞE SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Harmardar, Türkiye Kamu Sen ve Türk Büro Senolarak toplusözleşymed gelir vergisi oranlarının yeniden düzenlenmesini ve yüksek vergi dilimleri nedeniyle yaşanan kayıpların önlenmesini talep ettiklerine de değinerek, şöyle devam etti: "Yüksek vergi dilimleri sebebiyle yaşanan kayıpların önlenmesini talep etmiştik. Ancak, sözde yetkili konfederasyon ve hükümet bu konudaki taleplerimizi dikkate almayarak, memurların tıpkı 2015 yılındaki tekrar mağdur olmasına sebep olmuştur. Memura kaşık ile verilen zamların kepçeyle geri alınacağını Toplu Sözleşme görüşmeleri başladığı andan ifade ettik. Hatta tarihinde ilk defa asgari ücretlilerin de 2015 yılında gelir vergisi kapsamına gireceğini ve mağdur olacaklarını söyledik. Bu adaletsizliğe tepkisiz kalmamız mümkün değildir.2014 ve 2015 yıllarında memurların ekonomik ve sosyal haklar bakımından bir çok mağduriyetine sebep olan Malum-Sen, memurları 2016 ve 2017 yılında da imzaladığı toplu sözleşme ile mağdur olmaya mahkum etmiştir.Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, memurlara tarihi başarı diye yutturulmaya çalışan 2016 yılı için toplamda yüzde 11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın yüzde 6 olduğunu bir kere daha hatırlatırız. 2017 yılı için yapılan yüzde 3+ 4 artışında en az yarısı gelir vergisi dilimlerinde yapılan artışlarla geri alınacaktır. Toplu sözleşme masasında geçmiş yılların kayıpları telafi edilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerinde artışlar hesaba katılmamıştır. Enflasyon kadar zam aslında 'sıfır' zamdır. Refah payı da eklenmemiştir. Bu sebeplerle, yapılan toplu sözleşme büyük bir fiyaskodur."