Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından işletilmekte olan Eskişehir Anadolu Havalimanı'nın ismi ‘Hasan Polatkan Havalimanı’ olarak değiştirildi.
Millî Eğitim Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca 15 Haziran 2015 tarihinde kararlaştırılan isim değişikliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü girdi.

HASAN POLATKAN KİMDİR?

Hasan Polatkan 1915 yılında Eskişehir’de doğup 1961 yılında İmralı Adası’nda asılarak hayata veda etti. Eskişehirli ve Kırım Tatarı kökenli siyasetçi, 1950-60 arasında Adnan Menderes hükümetlerinde Çalışma ve Maliye bakanlıkları yaptı. 27 Mayıs 1960 Darbesi'nde Başbakan Menderes'le birlikte tutuklanarak Yassıada'ya gönderildi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Menderes, diğer hükümet üyeleri ve DP milletvekilleriyle birlikte anayasal düzeni bozma ve değiştirmeye kalkışmak suçundan yargılandı. Yüksek Adalet Divanı'nca Yassıada'da yapılan yargılama sonunda 15 Eylül 1961 günü ölüm cezasına çarptırıldı. Millî Birlik Komitesi (MBK) tarafından onaylanan ceza, ertesi gün İmralı Adası'nda yerine getirildi.

Mezarının uygun bir yere nakledilmesi için 1987'de bir yasa çıkarıldı. 1990'da çıkarılan bir yasa ile, hüküm giymiş tüm Demokrat Partililerle birlikte itibarı iade edildi. Polatkan, Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu'nun naaşları devlet töreniyle İmralı Adası'ndaki mezarlarından alınarak 17 Eylül 1990'da İstanbul'da Topkapı'da yaptırılan anıtmezara nakledildi.