Erzurum'da tarım hasat zamanı başladı. Hububat hasadında oluşan dane kaybının önlenmesi amacıyla çiftçiler uyarıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, hububat hasadı döneminde dane kaybının milli ekonomiye darbe vurduğu söyledi. Akar, buğday, arpa, çavdar gibi tahılların zamanında ve en az ürün kaybı tekniği ile hasadının önemli olduğunu belirtti. Hasat döneminde Erzurum'a Diyarbakır, Şanlıurfa, Yozgat ve Tokat'tan 40'a yakın biçerdöverin geldiğini anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, "İl genelinde 2015 yılında ekilen 152 bin hektar hububat alanının yaklaşık bin 500 hektarında biçerdöverle hasat yapılmakta. Arazi yapısı ve tarımsal alışkanlıklara bağlı olarak ilimizin tamamında biçerdöverle hasat yapılmamakla birlikte Aziziye, Aşkale, Yakutiye, Pasinler, Köprüköy ve Horasan ilçelerimizde yoğun olarak biçerdöverlerle hasat yapılmaktadır. Münferit olarak biçerdöverlerin tablaları değiştirilerek ayçiçeğinde de hasat yapılmaktadır. Şehrimize hasat için başka illerden gelen biçerdöverlerin saha kontrolleri için il genelinde 5 kontrol ekibi oluşturuldu. Üreticilerimizin büyük emek ve masraflarla ürettiği ürünün hasat sırasında dane kaybına uğraması, üretici ve ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira zarara neden olmaktadır. Biçerdöverle hasatta yüzde bir oranındaki dane kaybı toplam üretim göz önüne alındığında 300 bin ton hububatın tarlada bırakılması demektir." dedi.

Osman Akar, biçerdöver denetimlerinde operatörlerin eğitimli olmasına ve kimliklendirilmiş olmalarına da dikkat ettiklerine değinerek, "Biçerdöver operatörünün eğitim almış ve kimliklendirilmiş olmasına, biçerdöver hızının ayarının uygun olmasına, hasat sırasında biçerdöver deposundaki danenin kırık, kavuzlu, samanın daneli olup olmadığının kontrol edilmesine, hasat yapılan alanlarda çember atma yöntemi ile tarlaya dökülmüş danelerin adedine dikkat ediyoruz." diye konuştu.

ANIZ YAKMAK SUÇ

Hasat sonrası anız yakmanını suç olduğunu da hatırlatan Osman Akar, "Anız yakılması sonucunda çok uzun zaman sürecinde oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır. Anız yakarak yasaya uymayanlar hakkında 2015 yılı ceza miktarları, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'nın 28 Aralık 2014 tarih ve 29219 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/1 nolu tebliğinin (ı) bendinin 3 nolu alt bendinde "Anız yakanlara her dekar için 38,71 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılır" hükmü gereği cezai işlem uygulanacaktır." diye konuştu.