Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hasip Kaplan, “Ezberi bozacak tek yol AK Parti’den 40 - 50 milletvekili azaltacak tek proje, HDP’nin barajı aşması. Tek yol bu. CHP’nin bir puan kaybetmesi Meclis'ten sonucu değiştirmez. HDP’nin 80 milletvekili çıkarması demek AK Parti iktidar sayısı olan 276’yı bulamayacak demektir.” dedi.

Yeniden Aydınlanma Hareketi’nin Kadıköy’de düzenlediği, ‘Seçime Doğru Demokrasi Güçleri Ne Yapmalı?’ konulu panele Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, HDP Milletvekili Hasip Kaplan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş katıldı. Panelin açılış konuşmasını CHP İL Başkanı Murat Karayalçın yaptı.

Panele konuşmacı olarak katılan HDP’li Hasip Kaplan, 7 Haziran’daki seçimlere bağımsız girerlerse 35 olan milletvekili sayısının belki 40 olacağını söyledi. Kaplan, “CHP 5 milletvekili, MHP 3 milletvekili fazla çıkarır. Yine 300 milletvekiliyle AK Parti gelecek. Hiçbir şey değişmeyecek. Çok net çünkü sistemi öyle kurmuş ki son yerel ve cumhurbaşkanlığı seçiminden ders çıkarmak gerekiyor. Şimdi anayasa ve başkanlık sistemi kozuyla sahaya inecek. O zaman yeni bir anayasa isteyenler, sivil demokratik bir anayasa isteyenlerin birlikteliğinin olduğu bir ittifak kuşağı, en geniş ittifak ve en geniş birlikteliktir. Aslında bulun adı zeytin dalıdır. Merkez soldan en sola. Ama Türkiye’de bir yanlış var. Merkez soldan en sağa bir kayış var. Doğru olan solda nasıl en çok bir araya gelebiliriz. Bu 7 Haziran seçimlerinde diktatörlüğü, başkanlık modelini getirecek anayasa iştahını kökten yok etmenin tek bir yolu vardır. CHP de HDP de ortak bir Haziran Hareketi’nde ortak bir program etrafında seçime gitmeleri gerekiyor.” diye konuştu.

Meclis'te CHP’nin bir puan kaybetmesi veya bir puan çoğalmamasının sonucu etkilemeyeceğini ifade eden Kaplan, şöyle devam etti: “HDP ile Haziran Hareketi’nin yüzde 15 alması 80 milletvekili, ortak iktidar yolunu açabilir. AK Parti iktidar sayısı olan 276’yı bulamayacak demektir.”

Çok samimi olduğunu söyleyen Kaplan, “Çözüm süreci boyunca asla ama asla başkanlık sistemiyle ilgili bir pazarlık yapılmamıştır, yapılmayacaktır da. Anayasa Komisyonu’na verdiğimiz öneri orada. Bu öneriyi de halkları dinleyerek aldık. Kesinlikle öyle bir şey yok. Bu tartışmalar asla ve asla olmamış çünkü AK Parti’nin havsalası bunları almaz. Bir demokratik siyasetin yolunu açmak için mücadele veriyoruz.” dedi.

AK Parti’nin milletvekili sayısını azaltmanın HDP’den geçtiğini belirten Hasip Kaplan, “Ezberi bozacak tek yol AK Parti’den 40 – 50 milletvekili azaltacak tek proje, HDP’nin barajı aşması. Tek yol bu.” şeklinde konuştu.

Kaplan’nın konuşması sırasında bir grup protesto ederek salonu terk etti. Salondan çıktıktan sonra marş söyleyerek protestoya devam eden grup daha sonra dağıldı.