Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan bir mahkum, cezaevi yönetimi tarafından kendisine psikolojik işkence uygulandığını ve hasımlarıyla birlikte aynı koğuşta tutulduğunu ileri sürerek Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonuna Başvurdu. Cezaevinde küçük çakıların satıldığını, aynı koğuşta birlikte kaldıkları iki hasım mahkumun da bulunduğunu iddia eden söz konusu mahkum, bu durumu Cezaevi Yönetimine bildirdiğini ancak bir önlem alınmadığını, konunu insan hakları örgütleri tarafından takip edilmesini istedi.

Seyitgazi Yolu üzerinde bulunan H Tipi Kapalı Cezaevinde yatmakta olan Ramazan A. adlı mahkum, Eskişehir Barosuna bir dilekçe yazarak cezaevinde psikolojik işkence gördüğünü bildirdi. Bunun üzerine Baro İnsan Hakları Komisyonu Üye Avukat Alper Can Aykaç’ı görevlendirerek Cezaevine gönderdi. Avukat Aykaç, mahkum Ramazan A.’ı dinleyerek cezaevinde yaşadığı sıkıntıları tutanak altına alarak ilgili makamlara gönderdi.

Bir suçtan dolayı 9 senedir hükümlü olduğunu anlatan Ramazan A, Haziran 2012den itibaren eş cinsel olduğu için Çorum Kapalı Cezaevinde ayrı bir koğuşta Sami S. ve Murat Ü. ile birlikte kaldığını, ancak bu kişilerle yaşadığı husumetten dolayı sonra Çankırı Cezaevine nakledildiğini anlattı.

Burada 6 ay kaldıktan sonra Eskişehir H Tipi Cezaevine nakledildiğini fakat kendisinden sonra husumet yaşadığı ve ölüm tehditleri aldığı Sami S. ve Murat Ü.’un da Eskişehir Cezaevine nakledildiğini vurgulayan Ramazan A, “Eş cinsel olmamız sebebiyle aynı koğuşta bulunduk. Husumet ve ölüm tehdidi nedeniyle koğuşumun değiştirilmesi talebim cezaevi idaresi tarafından dikkate alınsın diye sorunlarımı gündeme getirdim.” ifadesini kullandı.

Cezaevinde küçük çakılar satıldığını ve bu silahlardan aynı koğuşta kaldığı Sami S., Murat Ü.'da mevcut olduğunu, bu durumu cezaevi idaresine ilettiğini aktaran Ramazan A, ancak önlem alınmadığını belirtti. Hasımları ile aynı koğuşta tutularak, yaşam hakkının cinsiyeti nedeniyle kasıtlı biçimde tehlike altına sokulduğunu iddia eden Ramazan A, bu durumun idare tarafından yönetimsel bir tavır olduğunu iddia etti. Kendisine fiziksel, bedensel değil fakat psikolojik işkencenin uygulanmasından şikayet eden Ramazan A, şu ifadeleri kullandı: “İdare sistematik olarak hasımlarımla, cinsiyetimi nedeniyle yada başkaca ötekileştirilen veya ezilen toplumsal gruba yönelik olarak, diğer iki mahkumla bir arada tutularak cezalandırılmaktayım. Bu psikolojik işkenceden ötürü şikâyetçiyim. Konu insan hakları tarafından takip edilmesini istiyorum. Şahsıma uygulanan bu psikolojik işkence, baskı bir politik tavır ve tutumdur.”