İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde asistan doktor olarak görev yapan 30 yaşındaki Dr. Melike Erdem, dün öğlen çalıştığı hastanenin altıncı katında bulunan dahiliye kliniğinden atlayarak yaşamına son verdi. İntiharından birkaç saat önce hakkında şikâyette bulunulduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) savunma veren genç doktorun meslektaşları olayın ardından hastane bahçesinde protesto eylemi yaptı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu Melike Erdem, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışırken, sözleşmeli olarak bir yıllığına İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Bekâr olan Erdem, M.A. adlı bir hastanın şikayeti üzerine Sağlık Bakanlığı'na dün öğle saatlerinde yazılı savunma verdi. Doktor Erdem, bu savunmanın ardından hayatına son verdi.

Önce savunmasını yazdı
Hastası tarafından şikâyet edilen Dr. Melike Erdem'in dün savunma yazısını teslim etmesi için son günüydü. Erdem savunmasını yazıp çalıştığı başhekimliğe gönderdikten birkaç saat sonra intihar etti. Erdem'in yazılı savunması şöyle:
“Hastanemizde Acil Tıp Asistanı olarak çalışmaktayım. 22/11/2012 tarihinde saat 17:00 de nöbeti devir aldım. Bahiste ismi geçen hasta ve yakını, saat 17:00-17:30 arasında acil servise geldi. Hastanın mevcut şikâyeti sorulduğunda: hasta yakını tarafından kendilerinin göz polikliniğine geldiklerini, orada muayene olduğunu, ayrıca prostat şikâyeti nedeni ile ürolojiden takipli olduklarını, hastası özürlü olduğu için mevcut poliklinik saatlerinde poliklinik başvurusunun zor olduğunu, gelmişken ayda bir sonda değişimi ve danışmak için üroloji doktoruyla görüşmek istediklerini ısrarlı bir şekilde ifade etti. Özürü bulunan ve üroloji doktoruyla görüşmek isteyen hastaya yardımcı olmak amacıyla hasta, ilgili saatte ürolojiyle konsulte edildi. Konsultasyon sonrasında hasta ve yakını acil servise gelip mevcut durumu hakkında tekrar bilgilendirme yapmadı.”

Doktorlar isyan etti
Olayın ardından Erdem'in meslektaşları ve İstanbul Tabip Odası hastanenin acil kliniğinin önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Doktorlar, “Sağlık bakanı istifa etsin” ve “Alo 184 SABİM hattı kapatılsın” sloganları atarak başhekimlik binasına yürüdü. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Görer, “Kimse sağlık politikalarından memnun değil. Böyle devam ederse bu gibi acılı durumları daha çok yaşarız. Sağlık sistemini sorgulamak için haykırıyoruz” dedi. Doktorun cenazesi bugün Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek.