Milyonlarca aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Almanya'da sürücülerin en büyük sorunlarından biri de özellikle büyük kentlerde park yeri bulmak. Yabancı kentlerde park bulmakta zorlanan sürücüler farkında olmadan park yasağı olan yerlere de araçlarını bırakabiliyor.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin Çarşamba günü verdiği karar ise hatalı park eden sürücüleri bir kez daha düşünmeye mecbur etti. Mahkeme, hatalı park eden araçları çeken ve sürücülerden 340 Euro'ya kadar para cezası talep eden 'Parkräume KG" firması hakkındaki şikayetlerin yersiz olduğuna hükmetti. Almanya genelinde faaliyet gösteren bu araç çekici firma, 29 vakada sürücülerden fazla para talep ettiği ve bu şekilde gaspa yöneldiği suçlamalarına maruz kalmıştı.

Ülke genelinde 3 bin park yeri bulunan çekici firma, özel şahıs ve firmaların talebi üzerine hatalı park edilmiş araçları bu park yerlerine götürüp sürücülerden yüksek meblağlarda ceza talep ediyor. Firma sahibi hakkında 3 yıl hapis cezası isteyen savcılık ise şikâyeti Karlsruhe'deki Federal Mahkemeye taşıyacağını açıkladı.

HATALI PARK CEZALARI 10 EURO'DAN BAŞLIYOR

Aracını hatalı park eden sürücülere verilen cezalar 10 Euro'dan başlıyor. Örneğin dar sokaklarda ve virajlarda park edilen araçlara verilen ceza 15 Euro'dan başlıyor ve trafiği engellemesi, bir saatten fazla aracın orada kalması gibi durumlarda ceza 30 Euro'ya kadar yükseliyor. İlk yardım araçlarının geçişinin engellenmesi halinde ise verilen ceza 60 Euro olabiliyor. İtafiyenin girmesi için bırakılan boş alanlara park edildiğinde verilen ceza 35 Euro iken, bu araçların geçişinin engellenmesi halinde verilen ceza 65 Euro. Araçların özel kurum ve şahıslara ait yerlere park edilmesi halinde ise mülk sahibi çekici çağırıp aracınızı çektirme hakkına sahip. Bu tür durumlarda sürücünün ödemesi gereken para cezası 350 Euro'ya kadar çıkabilir. Verilen cezalar, park edilen yere ve cezayı kesen kuruma göre değişebiliyor.