Adana’da kalçasına hatalı protez takıldığını iddia eden 39 yaşındaki Mevlüdiye Özlem Arat’ın hayatı kabusa döndü. 9 yılda 24 ameliyat geçiren iki çocuk annesi Arat, yatağa mahkum hale geldi. Bir ayağı 7.5 cm. kısalan ve tüm ihtiyaçları eşi Ahmet Arat tarafından karşılanan genç kadın, sol omuzuna takılacak protez için hayırseverler kurum ve kişilerden gelecek yardımı bekliyor.

Adana’nın merkez Seyhan İlçesi, Yeşilyurt Mahallesi’nde kiralık bir evde oturan Arat çifti, 2007’de evlendi. Aynı yıl vücudundaki ağrıların artması üzerine Seyhan Uygulama Hastanesi’ne başvuran genç kadına Dr. M.U. tarafından sağ kalça kemiğine protez takıldı. Arat’ın anlatımına göre, operasyon sonrası doktorun ‘Düzelirsin’ demesine rağmen durumu daha da kötüleşir. Bu arada Elazığ’daki kız kardeşine misafirliğe giden Mevlüdiye Özlem’e, eniştesi ‘yürüyüşün farklı’ deyip, götürdüğü özel hastanede bir uzmanın çektiği filmle ‘protezin yanlış takılmış’ denilince acı gerçekle karşılaşır. O dönem Irak’ta işçi olarak çalışan eşi Ahmet’e durumu paylaşan Arat, kalça kemiğindeki protez için önce Adana’da özel bir sağlık merkezinde film çektirir. Buradaki doktorlar da protezin hatalı takıldığını ve bir bacağının 7.5 cm. kısaldığını belirtir. En son Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde ortopedi uzmanları kadının sağ kalçasındaki hatalı protezi çıkarıp, yenisiyle değiştirir. Bu arada vücutta yayılan iltihap nedeniyle enfeksiyon tedavisi uygulanır. Sol kalçadaki çürüme sebebiyle buraya da ikinci protez takılır. Yıllar geçtikçe kemiklerinde artan çürüme dolayısı ile bel, boyun, iki diz kapağı ve kalçaları için 13’ü protez 24 kez bıçak altına yatan genç kadının şimdi sol omuzuna benzeri bir operasyon gerekiyor.

Hastalığının ilk yıllarında koltuk değnekleriyle gezen ve 90 kilodan 50 kiloya kadar düşün Mevlüdiye Özlem, son 15 gündür yerinden kalkamayacak hale geldi. Bünyesinin her tarafı müdahale gören Arat, şimdi sol omuzuna protez almak için ihtiyacı olan 10 bin TL.’yi bulacak günü bekliyor.

Hayırseverlerin desteğini isteyen Arat, “Yeşil kartla tedavilerimi yürütmeye çalışıyorum. Omuzuma takılacak protezi Devlet Hastanesi ihaleyle alıyor. İthal ürün olduğu için ihaleye getiriliyormuş. Özel hastane ise bu ameliyatı 10 bin lira yapabileceğini söyledi. Ancak maddi gücümüz olmadığı için yaptıramıyorum. Vücudumun her tarafını enfeksiyon kapladı. Artık kolumu kaldıramıyorum. Yürüyemez duruma geldim. Son 15 gündür artık koltuk değnekle de yürüyemiyorum. Yatağa bağlı hale geldim. Biri 6 aylık doğan iki çocuğuma bakamıyorum. Eşim bizlere baktığı için dışarda bir işe gidemiyor. Kiramı ödeyemiyorum.” diyor. Arat, hatalı protez sonucu hayatını mahvettiğini öne sürdüğü doktoru mahkemeye verdiğini sözlerine ekliyor.

53 yaşındaki Ahmet Arat da 9 yıldır eşinin hastalığıyla uğraşmaktan maddi ve manevi gücünü kaybettiğini belirtiyor. 6 ve 7 yaşındaki iki yavrusuna bir şey alamadığını dile getiren Arat, İlçe Kaymakamlığı’nın verdiği harçlık; komşuların sağladığı gıda ve benzeri katkılarla ayakta durmaya çalıştığını anlattı.