Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Türk Hava Yolları'nda (THY) görevli 11 kaptan pilotun atamasıyla ilgili usulsüzlük yapıldığını açıkladı. THY ise iddiaya reddetti.

Sendikanın internet sitesinden yapılan açıklamada, üst tip uçaklara kriterlere uyulmadan büyük bir gizlilik içerisinde kaptan pilot atanmasına değinildi. Atamalarda, THY'nin eşitlik ilkesini çiğneyerek kişiye özel, ayrıcalıklı uygulamalar yaptığı belirtildi. Bu uygulamaların son örneğinin geçtiğimiz hafta yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Airbus A310 tipi uçaklarda görev yapmakta olan 11 kaptan pilotun, A330/340 tipi uçaklara 'üst tipe geçiş' kriterlerine uyulmaksızın büyük bir gizlilik içerisinde atanmış ve A330/340 eğitimlerine aynı gizlilikle başlanmıştır." denildi.

Açıklamada, prosedüre göre kaptanların üst tipe geçiş kriterleri şöyle sıralandı:

“THY’ de en az 3 yıl kaptan olarak görev yapmış olmak,
Çağrı tarihinden itibaren son 1 yıl içerisinde C-1 Kaptan olarak görev yapmak,
55 yaşından gün almamış olmak,
Şirket içi İngilizce sınavından en az Level-4 bilgisine sahip olmak,
Geçerli IATA notuna sahip olmak,
Son 1 yıl içerisinde yapılan simulator ve kontrol uçuşunda başarılı olmak.”

THY'nin bu kriterleri hiçe sayarak kendi prosedürleriyle bile çeliştiği ifade edilen açıklamada, şu görüşler dile getirildi: "Son dönemde, THY Yönetimi anlaşılamayan şekilde, kendi kriterlerine uymamakta, kişiye özel ayrıcalıklı uygulamalar yapmakta ve dışarıdan kaptan olarak gelen pilotlara sağladığı imkanları mevcut pilotlara uygulamayarak mevcut pilotlarımızı hak kaybına uğratarak mağdur etmektedir.

THY Yönetimi’nin eşitlik ilkesini çiğneyerek yaptığı bu keyfi uygulamaların takipçisi olacağımızı, mağdur edilen Pilotlarımızın da aynı haklardan faydalanması için gerekli görüşmeleri yapacağımızı aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı üyelerimize saygı ile bildiririz." denildi.

Bu arada THY, yazılı açıklama yaparak atamaların prosedüre uygun olduğunu savundu. İddiaları reddeden THY yönetimi, kaptan pilot ve ikinci pilotların tip değiştirme prosedürü 6.4.9 numaralı maddesine göre atamalarının yapıldığı ifade edildi.