Siroz tedavisi gören 66 yaşındaki Saliha Özcan’ın 33 bin liralık ilaçlarını SGK karşılamıyor. İlaçlarını alamadığı için ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalan Özcan, yetkililerden yardım bekliyor.

Üç çocuk annesi Saliha Özcan, yaklaşık bir yıl önce Hepatit-C hastalığına yakalanmış. Bu hastalık karaciğer enzimlerinin kontrolü sırasında ortaya çıkmış. Zamanla hastalık 1. evreye kadar ulaşmış. Doktorlar Özcan’a ABD menşeili ‘Sovaldi’ marka ilacı kullanması gerektiğini söylemiş. Aksi takdirde yaşamını yitirebileceği belirtilmiş. İlacı araştırmaya başlayan Özcan’ın ailesi, hapların SGK tarafından karşılanmadığını öğrenince dünyaları başlarına yıkılmış.

İlacın bir kutusunun 33 bin lira olduğunu söyleyen Özcan, maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle bu ilacı alamadıklarını belirtti. Gözlerinden ve karaciğerinden rahatsız olduğunu ifade eden Özcan, “Enzimlerim çok yüksek. İlaç tavsiye ettiler. Bu ilacı alma gücümüz yok. İlacı bulamıyoruz. Sigorta ilacı karşılamıyor. Neden karşılamıyor? Bilmiyorum. Birçok yere başvurduk. Yeşil karttan sigorta yaptırdılar. 40 lira veriyorum diye bana ne yaşlılık maaşı ne de başka bir yardım veriyorlar. Hiçbir şey vermiyorlar.” diyor.

Bu ilacın 3 kutusunun 130 bin lira olduğunu aktaran Özcan, “Niye bu kadar pahalı? Bilmiyorum. Bu ilacın daha pahalısı da var. O da 150-160 bin lira. Türkiye’de bu ilaç varmış ama vermiyorlar. Biz de ilacı bulamadığımız için yardımseverlerden yardım bekliyoruz. Türkiye’de ilacı bulamazsam öleceğim. Sadece ilaçlarımı alsalar, yeter.” şeklinde konuşuyor.

'İLAÇ YETERSİZLİĞİ SEBEBİYLE ÇOK KİŞİ ÖLÜYOR'

Siroz hastalığında ilaç yetersizliği nedeniyle çok kişinin öldüğünü dile getiren Özcan, “Biz de o yola hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.