Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, il genelinde bulunan bakıma muhtaç hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Kontrol ve Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren merkezde, çeşit çeşit köpekten kediye, eşekten yırtıcı kuşlara kadar birçok türde hayvana rastlamak mümkün.

Merkeze gelen hayvanların her türlü kontrol ve aşısını yaptıklarını belirten merkez sorumlusu Veteriner Hekim Remzi Güler, toplam 16 çalışanıyla hizmet veren merkeze günde 20-30 arası hayvan girişinin bulunduğunu söyledi. Veteriner Hekim Remzi Güler, merkezin şuanda 350 hayvana ev sahipliği yaptıklarını belirterek; “Bunların içinde süt emen yavrular da bulunuyor. Genelde bizim yaptığımız iş sokaktaki başıboş hayvanları toplamak, ardından buraya getirip işaretleme dediğimiz bir yöntemle sürece tabi tutuyoruz. İşaretleme yöntemi birkaç alt yöntemden oluşuyor. Küpeleme, mikroçiplendirme, kimliklendirme, aşılama ve iç dış parazit uygulamalarından oluşuyor. Onun dışında son aşamada ise kısırlaştırma operasyonu yapıyoruz. Bu sayede üremeleri kontrol altına alıyoruz ve sokaktaki hayvan sayısını kontrol edebiliyoruz. Kedi ve köpekler çok hızlı üreyen hayvanlar olduğu için üreme işini kontrol altına almak çok zor.” dedi.

Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte 15 ilçenin kontrolünün kendilerine geçtiğini, bir merkezden bu işi yönetmenin neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Güler, bu sorunun çözümü için birkaç ilçede daha hayvan barınakları oluşturulacağını açıkladı. Remzi Güler; “Büyükşehir olarak yaşadığımız sorunların çözümü için bölgesel olarak hizmet verecek bakımevleri kurulması gündemimizde. Hatta birkaç tanesi için gereken adımlar atılmaya başlandı. Bu yeni kurulacak merkezler bölgesel çapta hizmet verecek. Çünkü 15 ilçemiz var ve bu 15 ilçenin farklı farklı sorunları var. Bu ilçelerin hepsini birden yönetmek, sorunlarına ulaşıp çözüm bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Yeni açılacak merkezlerle bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıla kadar bu projelerin birçoğu hayata geçecek ve bizim sorunlarımız sorun olmaktan çıkacak.” diye konuştu.

Hayvan barınağının herkese açık olduğunu, günde ortalama 10 ile 20 arasında hayvanı sahiplenen vatandaşlara zorluk çıkarmadan verdiklerini aktaran Veteriner Remzi Güler; “Burası tüm vatandaşlarımıza açık bir merkez. İsteyen istediği zaman gelip gezebilir, istediği hayvanı şartlar uygun olmak kaydıyla sahiplenebilir. Biz sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza hiçbir formalite, bürokrasi işlemi uygulamadan hayvan verebiliyoruz. Yeter ki istedikleri hayvanın sağlığı yerinde olsun.” dedi.

Merkeze gelen hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapabildiklerini, bu sayede birçok hayvanın canını kurtardıklarını belirten Güler, 2 veteriner hekim, 2 tekniker ve 12 yardımcı personelle birlikte merkezin tüm işlemlerini başarıyla yürüttüklerini kaydetti. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan hayvan mezarlığı hakkında da bilgiler veren Veteriner Güler, mezarlığın ilk zamanlarda atıl kaldığını ancak son dönemde birçok vatandaşın hayvan ölülerini mezarlığa getirerek gömmeye başladığını, bu sayede etrafta kötü görüntü ve koku oluşumunun da engellendiğini sözlerine ekledi.