İzmir'in Menemen ilçesinde gırtlağına sülük yapışan vatandaş yapılan cerrahi müdahale ile kurtarıldı.

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Menemen Devlet Hastanesi’ne dün akşam başlayan nefes darlığı ve kanlı öksürüğün geçmemesi üzerine müracaat eden 77 yaşındaki Ahmet S., K.B.B Uzmanı Op. Dr. Hüsrev Çetin tarafından genel anestezi altında yapılan cerrahi müdahale ile sağlığına kavuştu.

Edinilen bilgiye göre, Aliağa’nın Samurlu köyü sakinlerinden hayvancılıkla uğraşan Ahmet S. merada hayvan otlatırken takma dişlerini yine orada bulunan bir su birikintisinde yıkadı. Hayvanların su ihtiyacını giderdiği su birikintisini kullandığı günün akşamında nefes darlığı ve kanlı öksürük başlaması üzerine beslediği hayvanlarında, zaman zaman rastladığı sülük vakasından şüphelenerek hastaneye başvurdu. Hastanede yapılan müdahale ile Ahmet S.'nin soluk borusunun giriş noktasını tıkayan sülük, çıkarıldı.

Op. Dr. Hüsrev Çetin, kaynağı bilinmeyen suların kullanılmaması gerektiğini söyleyerek, şu uyarılarda bulundu: “Sülük, özellikle kırsal kesimlerdeki sağlıksız su kaynaklarında bulunan bir parazittir. Yapıştığı dokuya hirudin (Sülüklerin ağız bezlerinden salgılanan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen bir protein) adı verilen bir madde salgılayarak küçük kan damarlarının kasılmasını engeller. Heparin benzeri etki göstererek o bölgedeki pıhtılaşma mekanizmasını bozar ve kan emerek beslenir. Belli bir doygunluğa ulaşınca tutunduğu dokuyu bırakarak boşta kalır. Halkımız arasında bu yönüyle tedavi amaçlı kullanılan sülük, olayda görüldüğü gibi soluk borusunun giriş noktasını tıkadığı için solunum sıkıntısına sebep olarak hayati tehlike yaşanabilirdi. Eğer erken müdahale edilmemiş olsaydı sülüğün akciğerlere kaçmasıyla da hayati tehlike yaşanması muhtemeldi. Bu nedenle kaynağı bilinmeyen, bekleyen, hayvanlar tarafından kullanılan suların içilmemesi ve temizlik amacıyla kullanılmaması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.”