Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvanlardan bulaşan iç ve dış parazitlerin insanlarda ölümcül hastalıklara neden olduğunu belirterek, hayvanların aşılanmasının insan sağlığı için hayati önem taşıdığını söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, özellikle iç ve dış parazitlere karşı aşılanmayan köpeklerinin ölümcül kist hastalığına sebep olduğunu, sinsice ilerleyen ve belirti vermeyen bu hastalığın akciğer, karaciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip etiğini vurguladı. İnsanlarla iç içe yaşayan kedi, köpek, kuş, büyük ve küçükbaş hayvanların parazitlere karşı aşılanması gerektiğini vurgulayan Yıldız, aşılanmayan hayvanların eti, sütü ve dışkısından bulaşan iç ve dış parazitlerin ayrıca enfeksiyon hastalıklarına neden olduğunu kaydetti.

“SOKAK KÖPEKLERİNE DİKKAT”
Yıldız, halk arasında ‘köpek kisti’ olarak bilinen kist hidatiğine köpeklerin bağırsaklarında bulunan ‘echinococcus’ parazitinin sebep olduğu dile getirerek , bu parazitin hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sezeler yoluyla insana bulaşabildiğine dikkat çekti. Kist hidatiğinin insanda başta akciğer olmak üzere , karaciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip ettiğini ve ölümlere bile neden olabildiğinin altını çizen Yıldız, şu uyarılarda bulundu: “Kist hitatiği kuduz kadar tehlikeli ve bulaşıcı. Bu sebeple evde bakılan köpekler ile sokak köpekleri mutlaka parazitlere karşı aşılanmalı. Sokak köpeklerine ‘dokunmuyoruz’ diyebiliriz. Ancak, aşısız köpekler insanların gezdiği cadde ve sokaklara dışkılıyor. Bu dışkı kuruyarak toza karışıyor ve solunum yoluyla vücuda girerek insanı hastalandırıyor, halk sağlığını tehdit ediyor. Aşılama bu sebeple çok önemli. “

Yıldız, etkili bir ilaçlama için doz, zaman aralığı gibi ilaçların üzerinde bulunan talimatlara göre hareket edilmesi gerektiğini dile getirerek, düzensiz ve kurallara uyulmayan ilaçlama biçimlerinin ise etkili olamayacağını sözlerine ekledi.