Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili'nin katıldığı tören ile atıldı. Tören, Haydar Aliyev Anadolu Lisesi'nin açılışındaki marş krizinin aksine bu defa 3 ülkenin milli marşının çalmasıyla başladı. 9,5 milyar dolarlık TANAP projesi ile Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki doğalgazı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmış olacak.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'ta ilk gaz akışının 2018'de olacağını ifade etti. Doğalgazın 3 T üzerine tarif edildiğini anlatan Erdoğan, "Tedarikçisi vardır, transitçisi vardır, bir de tüketicisi vardır. Burada Azerbaycan bu işin tedarikçisi konumundadır. Gürcistan ve bizler bu işin hem transit, hem de tüketicisi konumundayız. Avrupa da bu işin tüketicisi konumundadır." dedi. 'Güney Gazı Koridoru' tamamen hayata geçirildiğinde Avrupa ile Hazar arasında güçlü bir bağ oluşturulacağını ifade eden Erdoğan, "Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var" açıklamasında bulundu. Erdoğan, projenin ekonomik işlevinin yanı sıra barışa ve huzura da katkı yapacağını dile getirdi.

24 Nisan'da Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümü programı için Türkiye'de olacağını aktaran Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de, "Bugün tarihi bir gündür. Bugün bu proje bölgenin enerjide güvenliğini tesis edecek. Bugün Şahdeniz dünyadaki en büyük doğalgaz yatağıdır" diye konuştu. Azerbaycan'ın doğalgaz potansiyeli hakkında bilgi veren Aliyev, Azerbaycan gazının büyük ölçüde komşu ülkelere ve Avrupa'ya gideceğini söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ise "Bugün çok güzel bir gün. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi bizim için çok önemli. Bu projenin başarılı olacağına eminim. Gürcistan, sorumluluğunun farkında. Bu sadece bize değil komşularımıza da fayda sağlayan bir projedir. Bugün geleceğe yönelik büyük bir adım atıyoruz." ifadelerine yer verdi.

DOĞALGAZ HATTI 20 İLDEN GEÇECEK

Projeyle, Azerbaycan Şah Deniz doğalgaz alanından çıkarılan gaz, Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer edilecek. Projenin maliyeti yaklaşık 9,5 milyar dolar. 1.850 kilometre uzunluğundaki hat, Türkiye'nin 20 ilinden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak. Boru hattının yüzde 80'ini Türk şirketler yapacak, 5 binden fazla kişiye istihdam sağlanacak. 31 milyar metreküpe kadar gaz taşıyacak hattan Türkiye'ye ilk gaz akışının 2018'de gerçekleşmesi planlanıyor. Şu anda toplam doğalgaz ithalatında yüzde 9 olan Azerbaycan'ın payı TANAP'ın ilk aşamasının sonuçlanmasıyla yüzde 15'e çıkacak.