Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine bağlı 40 haneli Keşreobası köyünde, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 11 bin dönüm araziye ekilmesi beklenen Çam Fıstığı Projesi uygulanamadı. Köylü, bölgede 2 yıl önce müteahhit tarafından hummalı bir çalışma ile başlatılan projede, daha bir fidanın dahi dikilmediğini söylerken, yetkililer iki köy arasındaki sınır probleminden dolayı ağaçlandırma çalışmalarının başlatılamadığını öne sürüyor. Ormana çevrilecek hazine arazisi de yaşanan bu karmaşadan dolayı çamlarla değil, taşlarla dolu projenin başlayacağı günü bekliyor.

Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 2013 yılında Keşreobası'nda çam fıstığı dikimi çalışmaları için köylülerle bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonunda, köylünün ortak kararıyla hazineye ait 11 bin dönümlük alanda projenin başlatılacağı bilgisi verildi. Kendilerine faydalı olacağını da düşündükleri çam fıstığı için beklemeye koyulan köylüler, müteahhitin bölgede başlattığı kazı ve çitleme çalışmaları sonrasında umutlanmaya başladı. Onlarca iş makinesi ve yüzlerce işçinin çalıştığı alanda yaklaşık 2 ay boyunca fidan dikimi için kazı çalışması yapıldı. Ancak, köylüler yapılan 2 aylık hummalı çalışmanın ardından bölgeye bir çivi dahi çakılmadığını, gittikleri kapıların da yüzlerine kapandığını öne sürdü.

'KÖYE GELEN GİDEN YOK, BURAYA MİLYONLARCA TL MASRAF YAPILDI'

Köylüler, olayla ilgili arazinin fidan dikimine hazır hale getirilmesi için milyonlarca lira kaynak aktarıldığını iddia etti. Konuyla ilgili konuşan Keşreobası Köyü Muhtarı Hüseyin Çelik, “Çam fıstığı dikeceğiz denilerek ihaleye verildi. 20-30 iş makinası ve yüzlerce işçi burada çalıştı. Ama şu an bir şey dikilmedi. Tabi, müteahhit parasını devletten alıyor. Belki, çam fıstığı dikilmiş olarak da görülüyor olabilir. Ama biz bu olaydan bir sonuç alamadık.” dedi. Kendilerine bunun köylü için de faydalı olacağının sözünün verildiğini kaydeden Çelik, büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

Vakkas Çelik isimli köylü de tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Biz bu dikimin neden yapılmadığını öğrenmek istiyoruz. Devlet burada milyonlarca zarar sokuldu. Milli Emlak Müdürlüğü'ne gidiyoruz, 'Orman İşletme Müdürlüğü'ne yazı göndereceğiz' diyorlar. Orman İşletme Müdürlüğü'ne gidiyoruz, 'Bize bir yazı gelmedi' diyorlar. 2 yıldır yazı gidecek. Devleti zarara uğrattılar.”

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TAHSİS BEKLİYOR

İddialara göre, bölgede ilk çalışma başladığında müteahhit tarafından köyde bir başkasına ait tapulu arazide çalışma başlatıldı ancak daha sonra bu hatanın fark edilmesinin ardından yeniden bir başka bölgede kazı yapıldı. Konuyla ilgili Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri de dikim yapılacak alanın tahsisinin daha kendilerine gelmediğini savundu. Keşreobası ile Araban ilçesine bağlı Dağdancık köyü arasındaki sınırın belirlenememesinden dolayı bir sorun yaşandığını belirten yetkililer, “Sınır belirlendiğinde biz çalışmalarımızı yapacağız. Bizim böyle bir yeri ağaçlandırmamız için izin almamız gerekiyor. Tahsisi geldiği zaman değerlendireceğiz. Tekrar köylülerle oturup konuşacağız.” şeklinde konuştu.