HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Ziya Pir, miting alanında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Pir, "Türkiye'nin bütün noktalarına elimizi uzatıyoruz ve diyoruz bu eli tutun ve havada kalmasın. Artık Türkiye'de onurlu bir barış istiyoruz bu eli tutun ki Sayın Erdoğan başkanlık sistemini getiremezsin. Onun tek dergi yargılanmamak ama onun kaçışı yok. Onun aklındaki başkanlık sistemi Suriye'de var. Bu eli tutun ki buradaki, Rojava ve Kobani'deki Kürtlerin namusunu onurunu korumak için silah gitmesin. Bu eli tutun silah gönderenler yargılansın." dedi.

Diyarbakır'da meydana gelen patlama öncesi konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Ziya Pir, bir Türk olarak Diyarbakır milletvekili adayı olduğunu belirtti. Pir, "Onurlu barışa ve aydınlık geleceğe selam olsun. HDP'nin yeni barış ve yaşam projesi benim, ben. Ben Türk olarak Amed'den miletvekili adayıyım. İşte HDP'nin yeni yaşam projesi. Bizler çatı altında bütün halkları dinleri, dilleri, renkleri birleştirdik. Bu yeni yaşam projesidir." ifadelerini kullandı.

Alandaki kalabalığın, "Amed seninle gurur duyuyor" sloganlara üzerine Pir, 'Kemal Pir sizlerle gurur duyuyor' diye karşılık verdi. Bir Türk olarak, Karadenizli olarak Diyarbakır'dan aday olduğunu hatırlatan Pir, Kürtlere elini uzattığını ve bu elin sımsıkı tutulduğunu kaydetti. Pir, "Kürtlere elimizi uzattık ve onlar bu eli sımsıkı tuttu. Bu el gerçek kardeşlik ve onurlu barışın elidir. Şimdi hem birlikte Karadeniz'e, Ege'ye Marmara'ya ve Anadolu'ya Türkiye'nin bütün noktalarına elimizi uzatıyoruz ve diyoruz bu eli tutun ve havada kalmasın. Artık Türkiye'de onurlu bir barış istiyoruz bu eli tutun ki Sayın Erdoğan Türkiye'ye başkanlık sistemini getiremezsin. Onun tek dergi yargılanmamak ama onun kaçışı yok. Onun aklındaki başkanlık sistemi Suriye'de var. Bu eli tutun ki buradaki, Rojava ve Koban'de Kürtlerin namusunu onuruna korumak için silah gitmesin. Bu eli tutun silah gönderenler yargılansın." diye konuştu.

Bir Türk olarak Amed'te şehit askerlerin ve şehit gerillaların mezarına gittiğini ve analarla görüştüğünü anlatan Pir, "İki tarafta da barış var barış. Küçük çocukların gözünde barış var. O barış umudunu çalmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz, sandığa gidip o oylara sahip çıkıyoruz. O oylara sahip çıkan o umuda sahip çıkmış olacak. Ağrı'da askerleri ölüme gönderdiler. Biz gidip sahip çıktık ve bundan sonra da sahip çıkacağız. " şeklinde konuştu.

"ORTADOĞU TİRANLARI KOBANİ DÜŞTÜ DÜŞECEK DEDİLER AMA DÜŞMEDİ"

Diyarbakır Eski Müftüsü ve HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş ise şunları söyledi: "Dün saraylardaki sahte biatı dayattılar. Bugün Ortadoğu tiranları sahte idelojileri dayatarak 'Kobani düştü düşecek' dediler ama Kobani düşmedi. Bugün hiçbir güne benzemiyor. Ey aşıklar müjdeler size bugün sizin gününüzdür." HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise artık kaybedenlerin kendileri olmayacağını ve her zaman kanacaklarını belirtti.

"BALUKEN: AMED'İN SANDIKLARI 'KÜRT SORUNU YOKTUR' DİYENLERE CEVAP VERSİN"

HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken de "Artık selam getirip götürmek istemiyoruz artık Kürt halk önderini getirmek istiyoruz. Bugün fazla söze gerek yok. Amed konuşuyor herkes susmuş, dinliyor. Amed konuşuyor özgürlüğün umudu artıyor. 7 Haziran akşamında öyle bir sonuç çıkaralım ki masa yoktur diyenler Kürt sorunu yoktur diyenlere Amed'in sandıkları gerekli cevabı versin. Seçim dönemi boyunca kaybettiği aklına tekrar yerine getirsin." ifadelerini kullandı