8 Eylül 2015’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde yangın çıkarılması ile ilgili davanın ilk durulması yapıldı. Mahkeme, tek tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritcioğlu’nun tahliyesine karar verdi. Ciritcioğlu savunmasında tepkisini sözlü olarak iletmek için binaya girdiğini söyledi.

Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritcioğlu tutuksuz sanıklar Aykut Dinçer, Mehmet Alan, İlker Çelen, Ali Yıldırım, sanık avukatları ve HDP avukatları katıldı. Duruşma başında müşteki avukatları görevsizlik itirazında bulundu. Anayasal düzene karşı bir suç işlenmiş olduğunu ileri süren avukat Özcan Algül, Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararı vererek dosyayı anayasal düzene karşı işlenen suçlara bakan görevli ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Müşteki avukatlarının ardından sanık savunmalarına geçildi. Tek tutuklu sanık olan Doğan Haydar Ciritcioğlu, artan terör olayları nedeni ile demokratik haklarını kullanmak için Kızılay Meydanı’na gittiklerini söyledi. Hiçbir siyasi partiye üye olmadığını kaydeden Ciritcioğlu, “Vatansever gençler olarak Kızılay’a gittik. Daha sonra Cebeci Şehitliği’ne doğru yürüyüşe geçtik. Karanfil Sokak’a geçtiğimizde PKK’lı olduğunu düşündüğümüz bir grup slogan attı. Daha sonra grup kontrolden çıkarak HDP binasına kaçtığını düşündüğümüz grubu kovalamaya başladılar. Bu şekilde HDP binasına yöneldik.” ifadelerini kullandı.

TEPKİMİ SÖZLÜ OLARAK İFADE ETMEK İSTEMİŞTİM

HDP Genel Merkezi önünde polis barikatı olduğunu aktaran Ciritcioğlu savunmasına şöyle devam etti: “Binaya yaklaştırılmayan kalabalık daha sonra binayı taşlamaya başladı. Binanın ön kapısının kırık camından içeri girdim. Tepkimi sözlü olarak ifade etmek istemiştim. İçeri girdiğimde kimseyi bulamadım. Terör örgütüne ait içerisinde belge olacağını düşündüğüm iki laptopu yanıma aldım ve binaya girdiğim kapıdan çıkıp polislere teslim ettim. Binadaki bir kısım evrakları yakma sebebim üzerinde terör örgütüne ait propaganda yazıları olmasıdır.”

Ciritcioğlu’nun arkadaş olduklarını belirten diğer sanıklar Aykut Dinçer, Mehmet Alan, İlker Çelen, Ali Yıldırım ise olay günü Kızılay’a gittiklerini, grubun arkasından yürümeye başladıklarını ama HDP Genel Merkezi’ne gidildiğini bilmediklerini söyledi. Polisin müdahalesinin ardından dağıldıklarını belirten sanıklar, daha sonra Ciritcioğlu’na ulaşmaya çalıştıklarını ulaşamayınca evlerine geri döndüklerini anlattı.

Müşteki avukatları diğer sanıkların da tutuklanmasını talep edereken Ciritcioğlu’nun avukatı müvekkilinin tahliyesini istedi. Avukatların taleplerinin ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı.

Müşteki avukatlarının iddianameyi savcılığa iade talebini reddeden mahkeme, görevsizlik kararı verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebini de reddetti. Tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanması talebini reddeden mahkeme sanık Ciritcioğlu’nu atılı suçların vasıf ve mahiyeti, sanığın sabit ikametgah sahibi oluşu, kaçma şüphesinin bulunmaması, delillerin toplanmış olması ve karartma ihtimalinin bulunmaması ve tutuklamanın bir tedbir oluşu nedeni ile tahliyesine karar verdi.