Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan terör eylemine ilişkin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Grup Başkanvekili İdris Baluken de aynı olayla ilgili araştırma önergesi sundu.

Buldan verdiği önergede, Suruç’ta intihar bombacılarının olduğuna dair daha önce ulaşan bir bilginin bulunup bulunmadığını sordu. Ulaşan bir bilgi olması halinde bunun zamanı ile ilgili de soru yöneltilirken, Suruç’ta bir katliam yapılacağına dair bilginin olup olmadığı da sorgulandı. Önergede şu sorular yer aldı: “İntihar bombacısı olduğu açıklanan şahsın IŞİD üyesi olduğu bilgisine ne zaman ulaşıldı? Bu kişi ne zamandır takip edilmekteydi? İntihar bombacısıyla alakalı bilginin kamu görevlilerindeki ilgili kişilerde olmasına rağmen katliamın engellenmediği belirtilmektedir. Bu konuyla ilgili kamu görevlileri hakkında başlatılan veya başlatmayı düşündüğünüz bir soruşturma var mıdır? Katliamın faili ne zaman ve hangi yollarla Türkiye sınırlarına giriş-çıkış yapmıştır? Ailesinin yurtdışında olduğunu belirttiği intihar bombacısının sınır kapılarından yurt içine giriş kaydı bulunmakta mıdır?”

Ayrıca HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken imzasını taşıyan araştırma önergesinde de şu ifadeler yer aldı: “Saldırının tüm yönleriyle aydınlatılması, saldırının ardındaki karanlık ilişki ve güçlerin açığa çıkarılması ve saldırılara zemin hazırlayan hükümet politikalarının değerlendirilmesi amacıyla, Anayasa'nın 98’inci, içtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”