Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılması yönünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi verdi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP İstanbul milletvekilleri Emine Beyza Üstün ve Sezai Temelli, 2547 Sayılı YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılması için Meclis'e kanun teklifi verdi. Verilen teklifte, 12 Eylül darbe yönetiminin üniversiteleri sıkı bir denetim altında tutmak gayesiyle kurduğu Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteleri özgür demokratik ve özerk bağlamından kopardığı, üniversitelerdeki akademik kadrolarda görev yapan akademisyenler arasındaki çeşitli istihdam şekillerine bağlı eşitsizliklerin yaşandığı üzerinde duruldu. Akademisyenlerin keyfi bir şekilde işten çıkartıldığına dikkat çekilen kanun teklifinde, şunlar kaydedildi: “Bu durum, üniversitelerin geleceği olan, bilimsel bilgiyi üretmesi ve toplumla paylaşması beklenen araştırma görevlilerinin gelecek kaygısı yaşamasına yol açmakta ve dahası araştırma görevlilerinin sadece akademik ve idari işleri yerine getiren, geçici ara eleman olarak görülmesine sebep olmaktadır. Üniversitelerde var gücüyle tek tip öğrenci, emek gücü yaratılmaya çalışılmakta ve yaratılan bu emek gücü ucuz, güvencesiz ve esnek istihdam biçimleriyle piyasanın acımasız koşullarına itilmektedir. Bu sebeple her şeyden önce YÖK’ün ortadan kaldırılması, üniversitelerin gerçek anlamda özerkliğinin sağlanması, bilim emekçilerinin düşünce özgürlüklerinin güvence altına alınması ve bilhassa çalışma güvencelerinin sağlanması oldukça önemlidir.”

Milletvekilleri tarafından yapılan ortak açıklamada ise “Aynı işi yapan akademisyenler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla ilgili kanunun mevcut 50/d maddesinin kaldırılması öngörülmüş ve bu kadroda görev yapanlar ile önceki tarihlerde bu kadrolarda görev yapmış olan akademisyenlerin ilgili kanunun 33/a maddesine tabi olmaları amaçlanmıştır.” denildi.