Avrupa Parlamentosu’nda 10 yıl milletvekilliği yapan HDP Diyarbakır milletvekili adayı Feleknas Uca, Avrupa Birliği'nin (AB) artık AK Parti’ye güvenmediğini söyledi. Uca, “AKP, AB hedefinden uzaklaşarak insan haklarını ayaklar altına alan kanunlar çıkardı. Özgürlük eksenli politikadan güvenlik eksenli siyasete geçti. AB daha önce AKP’ye birkaç mesaj verdi, iç güvenlik yasası gibi kanunlara tepki gösterdi. AKP’nin Türkiye’yi her alanda geriye götürdüklerini gördüler ve artık güvenmemeye başladılar. Bunun bir sonucu olarak da 7 Haziran’da yapılacak seçimler için çok sayıda gözlemci gönderiyorlar.” dedi.

Türkiye’nin daha çok AP üyeliğinden tanıdığı ve ailesi 44 yıl önce Batman’dan Almanya’ya göç eden Ezidi kökenli Feleknas Uca, HDP Diyarbakır 4’üncü sıra milletvekili adayı. Seçim çalışmalarını sürdüren Uca, partilerine büyük ilgi olduğunu söyledi. Halkın HDP’ye olan ilgisinin birilerini rahatsız ettiğini ve büyük oyunlar oynanma başlandığını ileri süren Uca, şu ifadeleri kullandı: “Birileri büyük provokasyonlar peşinde. Özellikle Diyarbakır’da büyük oyunlar oynayıp saldırılar düzenlemeye çalışıyorlar. Ama halk bu konuda duyarlı, buna izin vermeyeceğiz. Seçim bu konuda çok önemli. AKP siyaseti tehlikeye doğru gidiyor, barajı aşmamızı istemiyorlar. Türk, Kürt, Alevi, Çerkes ve tüm halklar olarak toplum yönünü HDP’ye çevirmiş ve biz bu halklarla birlikte bir Anayasa yapacağız.”

Meclis'e girmeleri halinde şu an olduğu gibi Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözme girişimlerinin devam edeceğini anlatan Uca, “AKP siyaseti her geçen gün kötüye gidiyor. Büyük bir zarar verdiler bu halka. Halk buna sessiz mi kalacak. Bu ülke çok acı çekti bir daha acıların yaşanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

HDP BÜTÜN HALKLARIN UMUDU HALİNE GELDİ

Barış ve demokrasi için HDP’nin Meclis'e girmesi gerektiğine inandığını anlatan Uca, bunu Kürtlerin de Türklerin de anladığını savundu. Diyarbakır caddelerini gezerken Kastamonu’dan şehre gelen bir amcayla tanıştığını anlatan Uca, Türk olan amcanın HDP’yi bir umut olarak gördüğünü ve bunu kendisine anlattığını dile getirdi. Diyarbakır seçmenlere para dağıtılacağı ve mühürlü seçmen kâğıdı karşılığında para verileceği duyumlarının olduğunu öne süren HDP Diyarbakır milletvekili adayı Uca, teşkilat olarak buna izin vermeyeceklerini ve oylara sahip çıkacaklarını kaydetti.

AKP ADAYLARI ASKER VE POLİS ORDUSU OLMADAN SOKAĞA ÇIKAMIYOR

AKP Diyarbakır milletvekili adaylarının yanlarında asker ve polis ordusu olmadan sokağa çıkamadığını belirten Uca, şu örneği veriyor: “ Geçtiğimiz günlerde Çınar ilçesinin bir köyüne gittik. Birkaç arabayla çalışmalarımızı yaptık. Biz ayrılırken AKP adayları geldi. Zırhlı araçlar, akrepler, ambulanslar, jandarmalar ve polisler sanki siyasi parti adayları değil askeri kişiler geliyor zannettik. Halkın içine karışamıyorlar. Biz ise sadece araçlarımızla geziyoruz. Halkla iç içeyiz ve yüz yüze görüşüyoruz”

AVRUPA’DA DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK DİLİ VAR TÜRKİYE’DE KAVGA DİLİ HAKİM

10 yıl milletvekilliği yaptığı Avrupa Parlamentosu’nda tamamen özgürlük, hukuk ve demokrasi dilinin hakim olduğunu anlatan Uca, Türkiye'de ise Meclis'e bakıldığı zaman bir kavga dilinin olduğunu belirtiyor. Uca, “AP çalışmalar daha farklı. 38 devletin temsil eden bir Parlamento var. Her üye devlet orada kendi çalışmasını yapıyor. Demokratikleşme ve insan hakları ile ilgili sorunlarda bir birinden çok ayrıdırlar. Mesela Avrupa Parlamentosu’nda konuşurken baka bir parti aleyhine ne kadar sert konuşursan konuş sorun çıkmıyor. Herkes saygı ile seni dinliyor. Ama Türkiye Parlamentosu'nda kavga çıkıyor, bu da parlamenterlerin tarzını gösteriyor. Orada basın, insan hakları, ekonomik özgürlükler üzerinde çok daha fazla duruluyor.” ifadelerini kullandı.

AB, AKP'YE GÜVENMİYOR

Uca, Avrupa Birliği'nin (AB) artık AK Parti’ye güvenmediğini öne sürerek, şunları kaydetti: “Türkiye, Avrupa Birliği (AB) yolunda daha önce adımlar atılıyordu. Sonra bu adımlar geriye atılmaya başlandı. AKP, AB hedefinden uzaklaşarak insan haklarını ayaklar altına alan kanunlar çıkardı. Özgürlük eksenli politikadan güvenlik eksenli siyasete geçti. AB daha önce AKP’ye birkaç mesaj verdi, iç güvenlik yasası gibi kanunlara tepki gösterdi. AKP’nin Türkiye’yi her alanda geriye götürdüklerini gördüler ve artık güvenmemeye başladılar. Bunun bir sonucu olarak da 7 Haziran’da yapılacak seçimler için çok sayıda gözlemci gönderiyorlar.”

TÜRKİYE SINIRINDAN GEÇEN IŞİD’E GÖZ YUMULDU

IŞİD’in din adını kullanarak Suriye’yi talan ettiğini ve Türkiye’nin bunlara yardım ettiğini ileri süren HDP'li Uca şöyle devam etti: “IŞİD arabalarla Mürşitpınar’dan Kobani’ye geçti. Orada halk sınıra yaklaşmazken onlar nasıl geçti. IŞİD yüzünden Şengal’de yüzbinlerce insan yurdunu terk etti. 6 bin Ezidi kadın hala IŞİD’in elinde. Kamplarda babaları IŞİD tarafından öldürülmüş yüzlerce çocuk var. Kobani ve Şengal’de çalışmalar yaptım. Acılar aynı düşmanlar aynı yani IŞİD. Ancak Türkiye’nin sınırdan geçen IŞİD’e göz yumduğunu gördüm. Bu yüreğimizi parçaladı. Bu Türkiye ile IŞİD işbirliği değil mi? Cumhurbaşkanı son günlerde çıkmış Zerdeştlik ve Ezidiler üzerinden farklı inançlara hakaret ediyor. Tarafsız olması gerekiyorken hakaret ediyor ve AKP siyasetini savunuyor.”

TÜRKİYE EZİDİLERE SAHİP ÇIKMADI

Türkiye’nin Kobani ve Şengal’dan gelenlere sahip çıkmadığını belirten Uca sözlerini şöyle tamamladı: “ Kobani ve Şengal’den gelenlere yardım etmediler. Midyat kampında Ezidiler kadınlar için bir tek kadın doktor yok. Kamplardaki Ezidiler göçmen statüsü verilmiyor. Ama Arap kökenlilere verildi. Her alanda eşitlik olmalı.”