HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili "Bizim çağrımıza kalmış olsa sabah kalkar akşama kadar çağrı yaparım. Çağrıyla olacak iş değil. Buradan çağrı yapıyorum; PKK kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır. Ama benim çağrım çözüm değil ki" dedi.

Demirtaş, Habertürk TV'de 'Teke Tek' programında Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

'HEDEFİMİZİN BİRAZ ALTINDA OY ALDIK'

7 Haziran Genel Seçimleri'nde parti olarak yüzde 15 hedef belirlediklerini belirten Demirtaş, "Dolayısıyla belirlediğimiz hedefin biraz altında bir oy aldık diyebiliriz. Bizi şaşırtan, şoke eden yüksek bir oy almamamız. En nihayetinde barajı aşmak ve parlamentoya güçlü bir muhalefet grubu taşımak bizim için çok önemliydi. O nedenle ortaya çıkan yüzde 13,1'lik bir oy da çok kıymetlidir, çok değerlidir. Türkiye siyasi tarihinde dengelerin bu kadar sarsıldığı çok az seçim olmuştur.

Kim bize oy verdi? Bu yüzde 13,1'lik oyu nereden aldık? Türkiye'den aldık. Türkiye'den kim varsa; Türkiye'nin farklı yaşam tarzları olan, farklı inançları olan bu çoğulcu topluluğu HDP'nin etrafında buluştu. Dolayısıyla HDP'yi parlamentoya taşıyan sadece 'şunlardır, bunlardır' diyemeyiz. Türkiye'nin kendisidir. Biz de zaten bu iddiayla ortaya çıkmıştık." şeklinde konuştu.

'PKK KESİNLİKLE TÜRKİYE'YE KARŞI SİLAH BIRAKMALIDIR'

Altaylı'nın, "Eylemsizlik bitti mi?" sorusuna Selahattin Demirtaş, KCK'nın daha sabırlı davranması gerektiğini söyledi. "Kürtlerin derdi bölünmek değil, haksızlıklar bitsin isteniyor. Ayrı bir devlet kuralım demiyoruz, birlikte yaşayalım ama özgürlükleri genişletelim. Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için kabaca ilkesel çözümümüz bu." diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "PKK'yı tehdit olmaktan çıkarmanın yolu müzakeredir. Bizim çağrımıza kalmış olsa sabah kalkar akşama kadar çağrı yaparım. Çağrıyla olacak iş değil. Buradan çağrı yapıyorum; PKK kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır. Ama benim çağrım çözüm değil ki. Kim yaparsa bırakacak? Öcalan. O da hangi şartlarda yapacağını açıkladı."

'TÜRKİYE OLARAK DAHA FAZLA ELİNDEN TUT'

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplara Türkiye'nin daha fazla destek vermesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, 'kırmızı çizgi' korkularından kurtulması gerektiğini ifade etti. Selahattin Demirtaş, "Kürtler, kutuplarda bir devlet kursalar, sanki Türkiye gidip müdahale edecek gibi bir ruh hali var. Ne kadar yanlış bir şey. Suriye’nin kuzeyindeki topraklar orda yaşayan kadim halkların toprağıdır, Türkiye’nin tapulu malı değil. Bu panik, bu kırmızı çizgi hali nedir? Orduyu harekete geçirme, sınıra yığınak yapma hali nedir? Onu yapmak yerine orada bir oluşum var, Amerikalılar destek veriyor buna. Rahatsız mısın bundan? Türkiye olarak sen destek ver, elinden daha fazla tut. ‘Biz çorba verdik, yardım ettik, sınırlarımızı açtık’ dışında bir şey yap. IŞİD tehdidi altında orası inlerken tıpkı ‘Ben Bayırbucak Türkmenlerine gönderdim kardeşim TIR’ları, kime ne!’ dediğin gibi ‘Ben Kobani’ye de gönderdim TIR’ları’ de, bunu yap; o zaman korkularını yenmiş olursun, o zaman elinden tutmuş olursun, el ele tutuşmuş olursun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti artık önümüzdeki 100 yılı gözeten büyük bir vizyonla yeni politikalar üretmeli ve oradan korkmamalı. Orada oluşum ne olursa olsun Türkiye’nin düşmanı olmayacaktır, Türkiye için bir tehdit olmayacaktır." diye konuştu.