Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Kongresi'ne katılan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir sonraki seçimlerde Türkiye’nin ana siyasi merkezi olacaklarını savundu. Türkiye’de ezilen halkların kendilerinden umut beklediğini ileri süren Demirtaş, “Dürüst bir siyaset bulamadıkları için başımıza bela olan bu siyasete gittikleri için şimdi bize bakıyorlar. Biz bu beklentiye cevap vermek zorundayız. Tarihi sorumlulukla karşı karşıyayız. Biz muhalefet olmak için yola çıkmadık. Artık halkların demokratik iktidarını kurma zamanı geldi. Bize baraj dayatanlara büyük bir mesaj verme kararlılığıyla kaşı karşıyayız. Seçim sonuçları açıklandığında Türkiye’de yeni bir siyaset olacak. Bu seçim iktidar olacağız demiyorum. Aynı zamanda gerçekçi olacağız. Ama bir sonraki seçimlerde Türkiye’nin ana demokratik siyasi merkezi biz olacağız.” dedi.

HDP Diyarbakır İl Kongresi, Yenişehir ilçesinde kapalı spor salonunda yapıldı. Kongrenin yapıldığı salonda Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin babası Mustafa Barzani’nin da aralarında olduğu Kürt büyüklerinin fotoğrafları asıldı. Türk bayrağının olmadığı salona biri büyük, çok sayıda PKK bayrağı asıldı. Kongre öncesi Abdullah Öcalan’ın geçmiş dönemlerde yaptığı konuşmalar dinletildi. Öcalan’ın konuşmaları ardından PKK’nın daha önce girdiği çatışma ve eğitim görüntülerinin olduğu film yer aldı. Kongrede ayrıca Öcalan’ın büyük fotoğrafının sağına ve soluna Deniz Gezmiş ile Mahir Çayan’ın fotoğrafları yer aldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı programda, devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunad HDP Milletvekili Altan Tan ise Fatiha okudu. Salona alkışlarla giren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ birer konuşma yaptı.

Kobani zaferinin tüm Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu belirten Demirtaş, “Bu zaferin henüz tamamlanmadığının da farkındayız. Çünkü IŞİD barbarlık zihniyeti tüm halklar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Oradaki savaş küçük bir kasabayı ele geçirme savaşı değildir. Asıl hedef özgür bir yaşamı hedefleyen bu zihniyeti orada boğmaktır. Suriye’de savaşı bırakıp Kobani’ye yüklendiler. Kürtlere karşı savaştılar. Kimse Kürt halkına İslamı öğretmesin. Kobani’de yenilen zihniyet İslam’ı en çok ben bilirim zihniyetidir. Bu bize demokrasiyi de biz biliriz diyeni Türkiye’den de hatırlıyoruz. Yenilen o zihniyettir işte. Kobani’de İslam’ın savaşı değil barbarlık ile özgürlük savaşı vardı. Orada İslam kaybetmedi, var olacak İslam kazandı. Ne kadar güçleri ve silahları varsa, Musul’dan, Rakka’dan elde ettikleri silahları Kobani’de kullandılar. Cumhurbaşkanı, ‘yatıp, kalkıp niye Kobani diyorsunuz’ diyor ya, desin ki ‘Niye yatıp, kalkıp Kobani’ye saldırıyorlar?’ İlk Müslüman olan halklardandır Kürtler. Şimdi IŞİD kalkmış İslam adına Kürtlere savaş açmış. Kobani’de yenilen zihniyet bu faşizan zihniyettir.” ifadelerini kullandı.

“KOBANİ İLE ELELE VERİRSEN SOMALİ VE CİBUTİ’DE İHALE PEŞİNDE KOŞMAK ZORUNDA KALMAZSIN”

AKP hükümetinin, bugüne kadar yarım yamalak eksik yanlış politikasının şu saatten itibaren değiştirme şansına sahip olduğunu anlatan Demirtaş, “Madem Kobani’ye selam gönderiyorsunuz, bunun karşılığı olacak. Rojava’nın statüsünün garanti altına alınması lazım. Sayın Başbakan eğer buradan Kobani’ye selam gönderirken samimiyse o halde Rojava’nın statüsünün tanınması ve Kobani’nin yeniden inşaasında samimi olmaz mı? Öyle Kuzey Suriye’yi kabul etmeyiz, izin vermeyiz demekle olmaz. Bunlar yanlış politikalardır. Doğru olan Rojava ile elele vermektir. Ankara’nın Kobani ile elele vermesidir. Bu başarılırsa bölgede yeni bir siyaset doğabilir ve Türkiye bu siyasetle kazanabilir. O zaman gidip Somali’de, Cibuti’de ihale peşinde koşmak zorunda kalmaz. Bölgenin istikrarı, barışı için ve Türkiye’de yürüyen müzakere süreci için büyük bir fırsattır. Türkiye ile Rojava ilişkilerini geçmişte yapılan hatalarla belirleyemezsin. Doğru olan aklı selim davranmaktır. Rojava ve Türkiye için de doğrusu budur. İşbirliği Türkiye’ye kazandıracaktır. HDP olarak buna katkı sunmaya hazırız. Bu halk bu topraklarda var olacak. HDP yüzde 10'u aşsa da aşmasa da Kürtler bu topraklarda vardır.” şeklinde konuştu.

TOMA BAYRAK NÖBETİ TUTTU

Bu arada, kapalı spor salonunun dışındaki Türk bayrağını, bir TOMA ile akrep tabir edilen bir zırhlı araç sabahın erken saatlerinden kongre bitene kadar korudu. Aynı yerde daha önce yapılan gençlik kongresinde Türk bayrağı indirilmişti. Emniyet bu sefer bayrağın indirilmemesi için gün boyunca bayrağın olduğu yerde nöbet tuttu.