Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Cizre’de yaptıkları gözlemde silahlı yapılarla hiç karşılaşmadıklarını söyleyerek, “35 günlük bir bebek terörist olabilir mi? 70 yaşında bir insan, 47 yaşında bir insan, bunlar eli silahlı insanlar olabilir mi?” dedi.

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, HDP Genel Merkezi’nde Cizre’deki incelemelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Cizre’de bir insanlık dramının yaşandığını söyleyen Doğan, olağanüstü hal yasalarını aratmayacak şekilde insanların açlığa ve susuzluğa mahkum edildiğini kaydetti. Doğan, “Tam bir savaş koşulunun yaşandığını da sokağa çıkma yasağından kaldırıldıktan sonra durumu gördük. Şu ana kadar 23 insanımızı kaybettik. 35 günlük bir bebek var ve 80 yaşında bir kadın yaşamlarını yitirmiş durumdadır. Yüzlerce yaralıdan bahsediliyor. Devlet hastanelerine gidilemiyor. İnsanlar kendilerini tedavi etmeye çalışıyorlar. Bu kadar yaralı insanın ölüme mahkum edilmesinin önemli nedenlerinden birisi de ambulans hizmetlerinin verilmemesi oldu. 8 gün sular kesikti. İnsanlar su içemez hale geldiler. Kanalizasyon sistemi çöktü. Alt ve üst yapı sistemi çalışamaz halde. Cizre ile ilgili bu durumun bir daha gerçekleşmemesi için biz Bakanlar Kurulu toplantısında bunu gündeme getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“CUMA NAMAZI DA KILINAMADI, EZAN DA OKUNAMADI”

Kalkınma Bakanı Doğan, şöyle devam etti :”Yani siz Cizre’de 4 günde ezan okutmuyorsunuz. Cami minarelerine imamın çıktığı yere keskin nişancıları yerleştiriyorsunuz ve Cuma namazı da kılınamadı, ezan da okunamadı. İnsanların inançlarına da saygısızlık ediyorsunuz. Bu akıl tutulmasına son vermemiz gerekiyor.”

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Doğan, 'Cizre’de PKK mevcudiyeti de var mı?' sorusuna şunları kaydetti: “Yaptığımız gözlemlerde silahlı yapılarla hiç karşılaşmadık. 35 günlük bir bebek terörist olabilir mi? 70 yaşında bir insan, 47 yaşında bir insan, bunlar eli silahlı insanlar olabilir mi? Silahlı yaralamalar sonucu ölmüşler. Mesela 35 günlük bebek hasta oluyor. Sağlık ulaşım aracı gelmediği için ölüyor. Kalp krizinden, yaralanmalar sonucu ölen insanlar var.”

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMEDEN ÖNCE YIĞINAK YAPILIYOR”

‘35 günlük çocuk ile 70 yaşındaki insanları terörist olarak ilan ederseniz bu objektif bir değerlendirme olmaz’ diye devam eden Doğan, bunun insanlık için vicdani bir sorun olduğunu ifade etti. Doğan, "Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce yığınak yapılıyor. Özel kuvvetler oraya çekiliyor. Halkın bize söylediği o. Sokağa çıkma yasağı uygulanmadan önce oraya askeri ve sivil, merkezi idarenin insanları da ‘tanımadığımız güçler geldi, yerleşti’ diyorlar.” ifadesinde bulundu.

“VALİNİN İSTİFA ETTİRİLMESİ VEYA GÖREVDEN ALINMASI GEREKİYOR”

Cizre’ye gittiklerinde Şırnak valisinin telefonlara çıkmadığını aktaran Doğan, “Bir bakan oraya gidiyorsa Şırnak valisi bizi gelip karşılayacak. Biz devletin bakanıyız. Bir vali bizim, vekillerin girişini nasıl engelleyebilir? Valinin istifa ettirilmesi veya görevden alınması gerekiyor.” dedi.

‘Yalçın Topçu’nun size yönelik 'ahlaklılarsa derhal istifa etsinler' ifadesi var, bunu değerlendirir misiniz’ sorusuna Doğan şu cevabı verdi: “Biz bir halkın iradesinin üzerinde yaşayan ahlaklı insanlarız. Halkın iradesini üzerinde taşımayanlar, bizi ahlaklı olmaya davet edemez. Onlar yetmezliklerini gizliyorlar. Onlar bu ülkede savaşın devamından yana olan insanlar. Bakanlar Kurulu’nda bir çalışma arkadaşına bu şekilde ifade kullanan bir insanın aklı selim olması mümkün mü?”