Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan çatışmanın ardından hendekler kapatılırken, esnaf kepenklerini açmaya başladı. Hakkarili olan HDP Van Milletvekili Adem Geveri, “Bize ulaşan bilgilere göre, 63 bin nüfuslu Şemdinli’den son günlerdeki çatışmalardan dolayı 12-13 bin civarında insan göç etti.” dedi. Geveri, 24 Temmuz’daki Kandil bombardımanından sonra Türkiye’deki birçok ilçede meydana gelen çatışmalarda sivil vatandaşların büyük zarar gördüğünü söyledi.

Şemdinli-Yüksekova Karayolunun ilçenin yakınında hendek kazarak kapatan ve burada kimlik kontrolü yapan PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında 14 Ağustos'ta başlayan çatışmalar, dünden beri yerini nisbeten sessizliğe bıraktı. İşyerlerinin halen kapalı olduğu ilçede vatandaşlar cadde ve sokaklara çıkmaya başladı. İlçede yaşananlarla ilgili bilgi veren Hakkarili HDP Van Milletvekili Adem Geveri, 24 Temmuz’daki Kandil bombardımanından sonra Türkiye’de birçok ilçede çatışmaların meydana geldiğini ve bu çatışmalarda sivil vatandaşların da zarar gördüğünü söyledi.

“PKK ile mücadele edeyim derken o arada sivillerin zarar görmesine sebep olundu.” diyen Geveri, “Evlere top atışları yapılmış, Kur'an kurslarına isabet etmiş. Bahçede çalışan insanlara isabet etmiş. Ve maalesef yaralılar var. Allah’tan önceden boşaltıldığı için can kaybı yok. Fakat bu top atışları tamamen hedef gözetilerek atış yapıldığı için doğal olarak da ölümler gerçekleşmedi. Aksi takdirde ölüme yönelik saldırılardı. Doğal olarak halkta başlayan bu korku, endişe, telaş, onların artık o bölgeyi terk etmesine sebep oldu. Bu bölgeyi terk etmeleri için polis ve asker araçlarından sürekli bölgeyi terk edin diye anonslar yapılıyordu. ‘Bölgeyi terk edin. Aksi takdirde başınıza geleceklerden sorumlu değiliz.’ Bunlar zaten bütün halkın, kamuoyunun bilgisi dahilinde. Bu kaygıdan dolayı millet 3-4 gün önceden Şemdinli’yi boşalttı. İlk önce boşalma köylerde başladı. Özellikle Altınsu bölgesi. Bu bölgedeki yaklaşık 5 bin civarındaki insan burayı terk etti. Daha sonra ilçe merkezindeki insanlar yavaş yavaş ilçeyi terk ediyor. Bugüne kadar bize ulaşan bilgilere göre 12-13 bin civarında insan, ya çevre köylere ya Yüksekova, Van’a doğru, bir kısmı da Güney Kürdistan’a göç etti.” şeklinde konuştu.

“ELLERİN TETİKTEN ÇEKİLMESİ LAZIM”

Halkın iradesi karşısında kimsenin duramayacağını dile getiren Geveri konuşmasına şöyle devam ettirdi: “Elbette bu arada birçok can yitirilecek. Daha farklı kayıplar yaşanacak. Ama emin olun. Bu açıdan derhal devletin bu saldırıları durdurmasını, PKK’nin bu misilleme saldırılarını durdurmasını, her iki tarafın tamamen sivil hedefleri gözetmeleri, bunlara saldırıda bulunmamaları gerekiyor. Ama daha da önemlisi bu savaşa son verilmesi lazım. Ellerin tetikten çekilmesi lazım. Biz halkımıza güveniyoruz. Haklı olduğumuza güveniyoruz. Demokratik yollarla kazanacağımıza inanıyoruz. Doğal olarak da 3-4 yıldır devam eden çözüm sürecinin sürdürülmesi en doğru tutum olacaktır. Onun için PKK’nın devletin kirli amaçlar için başlattığı bu savaşı boşa çıkarması için, seçim takvimiyle birlikte tetikten elini çekmesi ve sivil siyasete şans tanımasını istiyoruz. Eğer bu propaganda biz halkımızla birlikte seçim meydanlarında sürdürebilirsek bu savaş boşa çıkmış olacak inşallah.”