HDP Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, işçi ölümleriyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırılması için TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

Yazılı açıklama yapan HDP’li Oluç, işçi cinayetlerinin 2015 yılında da artarak devam ettiğini söyledi. Son olarak İzmir Çanakkale Otoyolu Koyundere mevkiinde yapımı devam eden viyadük inşaatında 7 işçinin yaralandığını belirten Oluç, 3’ünün de harcın altında kaldığını hatırlattı. Oluç, açıklamasında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 2015 yılının ilk altı ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporundaki bilgilere yer verdi. Buna göre, bazı işkollarında yaşanan ölümlerde ‘sıçramalı artış’ oldu. 2015’in ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 794 işçi yaşamını yitirdi. Raporda emeklilik çağındaki işçilerin ve göçmen işçilerin öldüğü iş cinayetlerinde de büyük artış oldu.

İş cinayetlerinin inşaat, maden, tarım ve taşımacılık işkollarında, mevsimlik çalışmanın, sendikasız, örgütsüz ve güvencesiz çalışma koşullarının hâkim olduğu işkollarında yoğunlaştığını kaydeden Oluç, “Sorunların kaynağı olan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda kısmi düzenlemeler yaparak ölümlerin durdurulamayacağı ortadadır. İşi önceleyen değil de emeği, doğayı ve insanı önceleyen politikaları bütünlüklü bir şekilde hayata geçirmediğimiz müddetçe işçi cinayetleri engellenemeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Oluç, TBMM gündemine taşıdığı işçi ölümleriyle ilgili verdiği soru önergesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yazılı olarak cevaplandırmasını istediği soruların bazıları şöyle: “2002–2015 yılları arasında işkollarına, şehirlere ve nedenlerine göre işçi ölümlerinin dağılımı nedir? 2015 yılının ilk 7 ayında, aylara göre işçi ölümlerinin, işkollarına ve nedenlerine göre dağılımı nedir? 2002-2015 yılları arasında işkollarına ve nedenlerine göre ölen 18 yaş altı ve çocuk işçilerin sayısı ve 51 yaş üstü ölen işçilerin işkollarına ve nedenlerine göre dağılımı nedir? 51 yaş ve üstünde çalışan emekli ya da emekliliği gelip de yaşı bekleyip çalışanların ölümünde geçen seneye göre sıçramalı bir artış görülmesinin nedenleri nedir? 2002–2015 yılları arasında işkollarına ve nedenlerine göre ölen kadın işçilerin sayısı nedir? 2002-2015 yılları arasında mülteci, şartlı mülteci, göçmen, düzensiz göçmen işçi ölümlerinin işkollarına ve nedenlerine göre dağılımı nedir? 2002- 2015 yılları arasında iş kazası sonucu kaç kişi iş göremez raporu almıştır? İşçi sendikalarının, meslek odalarının içinde olduğu bağımsız bir denetleyici kurulun işçi sağlığı ve güvenliği hususunda daha etkili olabileceğini düşünüyor musunuz?”