Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, sınır hattındaki gelişmeleri inceleyerek, askerin Suriye’ye girme yönünde bir adımının olmadığını belirtti. Olası bir müdahalenin başta Gaziantep ve Kilis olmak üzere Türkiye için tehlike oluşturacağını vurgulayan Toğrul, “IŞİD çetelerine Antep ve Kilis üzerinden sağlanan destek var. Aynı zamanda da burada uyuyan hücreler var. IŞİD’e sağlanan desteğin kesilmesiyle beraber uyuyan hücreler kendilerini patlatıp, Türkiye’yi bir kan gölüne çevirme girişiminde bulunabilir.” dedi.

Gaziantep’in Karkamış ve Kilis’in Elbeyli ilçelerinde sınır hattındaki gelişmeleri inceleyen HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye’nin Suriye’ye girme yönünde bir hazırlığını görmediklerini söyleyerek, askeri sevkiyat ile hem iç hem de dış kamuoyuna bir mesaj verilmek istendiğini dile getirdi. Şu an Türkiye sınırında tek tehdidin IŞİD olduğunu ileri süren HDP’li Toğrul, YPG ve YPJ’nin bir tehdit oluşturmadığını, bu konudaki rahatsızlıkları gidermek için bir komisyon oluşturulması gerektiğini ifade etti. Sınır güvenliğinin olmadığına dikkat çeken Toğrul, şunları kaydetti: “Türkiye’nin komşusu kafa kesen IŞİD olacağına, YPG güçlerinin oradaki Türkmenler ve Araplarla kuracağı sistem Türkiye’nin hayrınadır. Sınırlar son derece transparan bir halde. Karkamış ile Öncüpınar arasında geçiş kolaylığı var. Bu bölge son derece çetelerin geçişine müsait hale gelmiş. Bu durum ise önümüzdeki dönemde Gaziantep ve Kilis’in ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Diyarbakır’da bombayı patlatan Adıyamanlı terörist Antep sınır kapısından giriyor ve Diyarbakır’a gidiyor. Bu sınırın IŞİD için destek hattı oluşturulduğu algısı uyandırıyor. Özellikle Antep bu noktada çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya.”

Devletin IŞİD çetelerinin Türkiye’de uyuyan hücrelerini ortaya çıkarmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Toğrul, “Aksi taktirde bu silah yarın Türkiye’ye dönebilir. Sırtını sıvazladığınız, hastanede tedavi ettiğiniz bu IŞİD çeteleri bize saldırabilir. Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye girme yönünde bir çılgınlığına girmeyeceğini düşünüyorum. Bunu bir psikolojik baskı aracı olarak kullanıyor. Türkiye, Suriye’ye girerse çok büyük bir kaosa, iç çatışmaya sürüklenir. IŞİD çetelerine Antep ve Kilis üzerinden sağlanan destek var. Aynı zamanda da burada uyuyan hücreler var. IŞİD’e sağlanan desteğin kesilmesiyle beraber uyuyan hücreler kendilerini patlatıp, Türkiye’yi bir kan gölüne çevirme girişiminde bulunabilir.” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye Türkmenlerini harekete geçirmenin çabası içerisinde olduğunu belirten Toğrul, Türkiye’nin bir grup Türkmen’i YPG/YPJ güçlerine karşı silahlandırmanın hevesi içerisinde olduğunu bildiklerini savundu.