HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, ilde yaşanan sağlık sorunlarını Meclis'e taşıdı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinolğu’nun cevaplaması için soru önergesi veren Taşdemir, “19 Temmuz günü sabah saatlerinde meydana gelen kaza sonrası Ağrı Devlet Hastanesi Acil Servisi bölümüne getirilen Feyat Çağala, hastanede yaşanan teknik yetersizlikler ve doktor bulunmadığı gerekçesi ile Erzurum’a nakledilmek istenmiş, Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve ardından aranan Van’daki hastaneler tarafından nakli kabul edilmeyen Çağla, 4 saat boyunca hastanede bekletilmesi sonucunda yaşamını yitirmiştir. Yine kuzenine ait olduğu söylenen pompalı tüfeğin bir anda ateş alması sonucu ağır yaralanan Azad Çivi (12) ise ‘Doktor yok’ gerekçesi ile 5 saat hastanede bekletildikten sonra büyük çabalarımız sonucunda Erzurum’a sevk edilmiştir. Durumu ne yazık ki ciddiyetini kurumaktadır. İsmini açıklanmasını istemeyen bir hastane yetkilisi hastaneler arası protokol gereği Ağrı’da bulunan bir hastanın Erzurum’a sevki için izin olmadığını, ‘Erzurum Devlet Hastanesi protokole uymayıp hastaları kabul etmediğini' belirtmişti. Tıbbi ve fiziki alt yapısı yetersiz olan Ağrı Devlet Hastanesi ne yazık ki sık sık böylesi sorunlar ile gündeme gelmektedir.” dedi.

Taşdemir, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinolğu’nun cevaplaması için şu soruları sordu:

"1) Sağlıkta reform yaptığını her fırsatta dile getiren hükümetiniz hastahaneler arasında nakili kolaylaştıracak bir düzenlemeyi neden gerçekleştirmemektedir?

2) İddia edildiği gibi Ağrı Devlet Hastahanesi ile Erzurum Devlet Hastahanesi arasında hasta nakli ile ilgili bir protokol yok mudur? Var ise bu protokole uyulmamasının nedeni nedir?

3) İlgili protokol uygulanmamasına neden olan ya da nakil işlemlerini güçleştiren hatta imkansızlaştıran yetkililer ile ilgili uygulanan cezai müeyyideler nelerdir?

4) Tıbbi ve fiziki alt yapısı yetersiz olduğu şüphe götürmez olan Ağrı Devlet Hastahanemizin doktor problem de hat safhadadır. Yukarıdaki olaylar esnasında nöbetçi/görevli sağlık personeline ulaşma konusunda büyük problemler yaşanmıştır. Hastanelerimizdeki tıbbi/fiziki yetersizliklerin giderilmesi hususunda ne gibi çalışmalarınız mevcuttur? Doktor ve diğer sağlık personeli açığımız ne zaman giderilecektir?

5) Ağrı’da yapımı sürmekte olan Suçatağı 400 Yataklı Yeni Devlet Hastanesi ne zaman tamamlanacak ve halkımızın hizmetine girecektir?"