HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grubun Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. Polis, ülkücülerin de aynı bölgede eylem yapacağı gerekçesiyle güvenlik nedeniyle valiliğin izin vermediğini söyledi. Kısa bir açıklama yapan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Tayyip Erdoğan’ın dün Rize’de söylediği ‘yeni bir rejim kuruldu, bunun anayasasını getireceğiz’ iddiasının aslında bugün bir pratiğini görüyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Hakların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Parti üyelerinin gerekçesiz gözaltına alındığını iddia eden gruba polis eylem için izin vermedi. HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile emniyet yetkilileri arasında uzun süre sözlü tartışma yaşandı.
Kürkçü, polise neden engellediklerini sordu. Polis yetkilileri, valiliğin güvenlik gerekçesiyle izin vermediğini söyledi. Kürkçü, “Bizim güvenliğimiz ise siz güvenliğimizi alın.” dedi. Polis de “Vali bey ile görüşebilirsiniz.” karşılığını verdi. Kürkçü, “Nasıl bir emir sözlü mü?” diye sordu. Polisin sözlü emir aldıklarını belirtmesi üzerine Kürkçü, “Sözlü emirle icraat olur mu?” dedi. Emniyet yetkilileri, “Olur tabi ki, yazılı emre çevrilir.” cevabını verdi. Bir başka polis yetkilisi meydanın zaten toplantı ve gösterişi yürüyüşüne kapalı olduğunu ifade etti. Kürkçü de basın açıklamalarının izne tabi olmadığını kaydetti.

Kürkçü, sözlü emri verdiği belirtilen vali ile bağlantı kurmalarını ve valinin kendisine bu yasağı söylemesini istedi. Polislerin irtibat sağlama durumlarının olmadığını belirtmesi üzerine Kürkçü, “Vali amirimiz diyorsunuz, ben de amirinizle görüşmek istiyorum.” dedi. Bir süre devam eden bu tartışmanın ardından emniyet yetkilileri ‘üstlerimizle görüşelim’ diyerek ayrıldı.

Bu sırada kısa bir açıklama yapan Kürkçü, “Basın açıklaması yapacaktık. Sebebi de çok basit. Halkların Demokratik Kongresi ve HDP üyeleri, yöneticileri 3 gündür gerekçesiz bir biçimde gözaltına alınıyor. Gözaltına alınan arkadaşlarımıza yönelik bir suçlama da yok. Onların kendi kendilerini suçlaması bekleniyor. Biz bu durumu Türkiye’de sürüp giden darbe pratiğinin bir sonucu olarak görüyoruz. Tayyip Erdoğan ve meşruiyetini yitirmiş hükümetinin Türkiye halklarına karşı girişmiş olduğu bu darbeyi haklarımızı kullanarak protesto edecektik. Ama bu hakların ortadan kaldırılmış olduğu ortada olduğuna göre bir darbe olduğunu ispatlamaya çalışmamızın da gereği yok. Çünkü gün gibi ortada.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’de yönetim şekli değişti” ifadelerini hatırlatan Kürkçü, “Tayyip Erdoğan’ın dün Rize’de söylediği ‘yeni bir rejim kuruldu bunun anayasasını getireceğiz’ iddiasının aslında bugün bir pratiğini görüyoruz. Demek ki Tayyip Erdoğan ve onun rejimine göre Galatasaray’da bir basın açıklaması yapması milletvekillerinin valiliğin emriyle yasaklanabiliyor. Milletvekillerinin ne yapacağı hiçbir valinin emriyle yasaklanamaz. Milletvekilleri milletin en yüksek temsilcileridir. Memleketi yönetme yetkisi onlardadır.” diye konuştu.

Bu açıklamanın ardından grup, sloganlar eşliğinde HDP il binasının önüne yürüdü. Basın açıklamasını burada yapan grup, gözaltına alınan HDP ve HDK’lıların serbest bırakılmasını istedi; Erdoğan, hükümet ve MHP’ye tepki gösterdi.