Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, IŞİD terör örgütünün Gaziantep ve Kilis'teki varlığının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Önergenin gerekçesine ilişkin olarak Türkiye'de çok sayıda tecavüzcü IŞİD teröristi ve uyuyan hücresinin olduğuna dair kamuoyunda yaygın bir kanaat olduğunu savunan Toğrul, “Son günlerde bunların harekete geçmesi olasılığının artığı izlenmektedir. Özellikle sınır ilerimizdeki, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay'da çok fazla militan ve hücre evi olduğu bilinmektedir. Bu militanlar, buralardaki hücrelerde organize olup, çok rahatlıkla Türkiye'nin sınırlarından geçiş sağlamakta ve terörist faaliyetlere katılmaktadır. IŞİD militanlarının, Mürşitpınar, Kilis-Elbeyli ve Öncüpınar-Karkamış Sınır Kapılarını çok rahatlıkla kullandıklarına dair bilgiler mevcuttur.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep ve Hatay'a ait adreslerin bulunduğu paketlerde ilaç ve elektronik malzemenin Tel-Abyab'da IŞİD terör çetesine geldiğinin görüldüğünü belirten Toğrul, “Bu durum Gaziantep ve yakın illerden IŞİD'e, silah, mühimmat ve çeşitli yardımların gittiği tezini güçlendirmektedir. Bu durum yarın bir gün Türkiye'yi özelde ise başta Gaziantep-Kilis olmak üzere sınır illerimizi zora sokacağını düşünmekteyiz. Özellikle Gaziantep Havalimanı'na Suudi Arabistan ve Katar uçakları defalarca inip kalkıyor olmasına rağmen yetkililer bu uçakların içinde ne olduğunu ve uçakların ne taşıdığını açıklamamaktadır. Ayrıca dünyanın her yerinden IŞİD terör çetesine katılmak üzere teröristler bu bölgeye akın etmekte ve Öncüpınar-Karkamış sınır hattını kullanarak geçiş yapmakta oldukları bilinmekte.” şeklinde konuştu.

Hükümetin IŞİD çetelerine karşı tavır alarak arasına mesafe koyup önlem alması gerektiğini belirten Toğrul, şunları kaydetti: “Bu sınır illerimizde muhtemel bir saldırı olması durumunda, başta bölgedeki yetkili makamlar olmak üzere Türkiye hükümeti bir bütün olarak sorumlu olacaktır. Sonuç olarak tüm olaylar başta Gaziantep Kilis sınırı olmak üzere bu sınır hattında ciddi bir IŞİD terör çetesinin varlığı ve onlara lojistik destek sağlayan bağlantılar olduğuna işaret etmektedir. Bu durum bölgedeki IŞİD varlığının araştırılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.”