Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan çatışmanın ardından PKK'lılar tarafından kazılan hendekler kapatılırken, esnaf da kepeklerini açmaya başladı. İlçeye giden HDP heyetinden HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Şemdinli’de yaşananların 90’lı yıllarda bile yaşanmadığını belirterek, “Halen dağlardan duman yükseliyor. Bu yangınlar şehre doğru geliyor. 90’lı yılları aratacak. Net söyleyeyim. 90’lı yıllarda bunlar yaşanmadı. İsrail’in Filistin’e uyguladığı saldırılara benzer saldırılar halka karşı yapılıyor.” dedi.

Şemdinli-Yüksekova karayolunda ilçenin yakınında hendek kazarak yolu kapatan ve burada kimlik kontrolü yapan PKK'lılarla güvenlik güçleri arasında 14 Ağustos'ta başlayan çatışmalar, dünden beri yerini nisbeten sessizliğe bıraktı. İşyerlerinin halen kapalı olduğu ilçede vatandaşlar cadde ve sokaklara çıkarken, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Selami Özyaşar, Ağrı Milletvekili Mehmet Emin İlhan, Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, Hakkari ve Yüksekova'daki bazı belediye eş başkanları, HDP, DBP yöneticileri ve STK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grup dünden beri ilçede incelemelerde bulunuyor.

İlçede yaşananlar hakkında bilgi veren HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, ilçe kaymakamı, evlerini boşaltanlar ve çok sayıda vatandaşla görüştüklerini söyledi.
İlçe kaymakamıyla yaptıkları görüşmeyi Zeydan, şöyle aktardı: "Kaymakam bize ‘Altınsu Köyü’nün içinden bizim kurumlarımıza güvenlik güçlerine saldırı yapılıyor. Biz de bu saldırılara karşılık veriyoruz.’ iddiasını bulunuyor. Yani bu saldırılara karşılık verirken de tabi çok orantısız bir güç kullanılıyor. Yani bombalar atılıyor, obüsler atılıyor, yüzlerce olarak ifade ediliyor. Tabi şans eseri oradaki vatandaşın o sırada evini boşaltması, köyünü boşaltması sayesinde çok büyük can kayıpları yaşanmıyor. Ama düşük yapan hamile kadınlar falan var. Biz de, Kaymakam Bey'e, şunu söyledik; ‘nereden atış açılıyorsa siz de güvenlik görevlisisiniz oraya ateş açın. Size göre orada bir suçlu varsa gidin tutuklayın. Hukuk içerisinde hareket edin.’ Şimdi burada devlet tarafından yaşatılanların hiçbir hukuk içerisinde yapılmıyor. Baştan sona bir hukuksuzluk var.”

İki gündür ilçede incelemelerde bulunduklarını dile getiren Zeydan, “Dünden beri buradayız. Şemdinli’nin yarısı Şemdinli’yi boşaltmış, çıkmış. 10 bine yakın insanımız çıkmış. Yani biz gelmeseydik kalanlarda çıkıp gidecekti. Yani bu tarzda ağır bir saldırı, ağır bir bombardıman, çocukların hepsi deli olmuş o seslerden. Dünden beri durum iyi. Bazı esnaflar dükkanlarını açmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

90’LI YILLARDA BUNLAR YAŞANMADI

Şemdinli’nin yakılmadık ormanı kalmadığını dile getiren Zeydan, şunları kaydetti: “Halen dağlardan duman yükseliyor. Bu yangınlar şehre doğru geliyor. 90’lı yılları aratacak. Net söyleyeyim. 90’lı yıllarda bunlar yaşanmadı. İsrail’in Filistin’e uyguladığı saldırılara benzer saldırılar halka karşı yapılıyor. Devlet kendi halkına karşı bir katliam girişimi yapıyor. Bu da insanları endişelendiriyor tabi ki. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşar Esad’ı bu yönde eleştiriyordu. ‘Kendi halkını bombalayan bir devlet yönetimi olur mu’ diyordu. Ama maalesef bizim görüntülerimiz de var. Görüntülerle bunu tespit ettik. Bu devlet çok acımasızca hukuk dışı bir şekilde kendi halkını bombalamış. Biz bunu net olarak tespit ettik.”