HDP Mardin Milletvekilleri Enise Güneyli, Erol Dora ve Gülser Yıldırım, sabah saatlerinde Nusaybin’de meydana gelen patlama sonrası polisin operasyon yaptığı mahallede incelemelerde bulundu. Polis yaptığı ev baskınlarında 13 kişi gözaltına aldı.

Nusaybin, Abdulkadir Paşa Mahallesi’ne gelen Güneyli, Dora Yıldırım, HDP ve DBP ilçe yöneticileri ile Eş Başkanlar Sara Kaya ve Cengiz Kök, polise ait iş makinesinin hendekleri doldurmak istediği sırada patlayıcının infilak ettiği bölgeyi inceledi. Heyet patlamada ve sonrasındaki operasyonda evleri zarar gören vatandaşlarla görüştü.

İncelemelerden sonra heyet adına açıklama yapan DBP Mardin Eş Başkanı Ömer Öcalan, nüfusu 105 bini geçen Nusaybin’in tehlike altında olduğunu söyledi. “Devlet burada bir katliama yol açmak için elinden geleni yapmaktadır” diyen Öcalan: “Bu sokaktaki evlere girilmiş, evler tahrip edilmiştir. Yetkililere seslenmek istiyoruz. Biran önce bu savaş ve kirli politikalardan vazgeçmeliler. Bu insanların en doğal hakkı olan yaşam hakkına müdahale etmemelidirler. Son 15 günde 2 yurttaşımız infaz edildi. Bu katliamlara dur demek için buradayız. Bu katliamlar bu ülkeye fayda getirmez. Sorunları daha da derinleştirir. Biran önce bu sorunun muhatabı olan Sayın Öcalan’la olan müzakere masasının bir kez daha kurulması ve bu halkın sorunlarının demokratik bir şekilde çözülmesinin talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Açıklamasında Dünya kamuoyu ve barış aktivistlerine seslenen Öcalan, gelip Nusaybin’i yerinde incelemelerini istedi. Öcalan: “Burada katliam yapılmak isteniyor. Katliama ramak kalmıştı. Bugün saat 09.00’a kadar silah kullanılmıştır. Bu sürecin hassas olduğunu bir kez daha beliriyoruz. Biran önce barış ortamına dönülmesi ve müzakerenin başlatılması lazım. Bilindiği gibi Mardin’de güvenlik bölgesi ilan edilen köylülerimiz ve köylerimiz tehdit altındadır. Biz halkımızın yanındayız sonuna kadar. Barışın gelmesi için mücadele edeceği. Bu ilçe talan edilmek istenmekte, insanlar bu ilçeden sürgün edilmek istenmektedir. Nihayetinde başarıya da ulaşmışlardır. Bu ülkeyi boşaltmak için şiddet politikasına başvuran devleti biran önce geri adım atıp sükunet ortamına dönmesini talep ediyoruz.” dedi.

KAYA: NUSAYBİN’İ SİLOPİ GİBİ YAPMAK İSTİYORLAR

Öcalan’dan sonra konuşan Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya da sabah saatlerinden buyana polisin tutumunu kınadığını belirtti. Bu mahallede oturan birçok personellerinin sabah saatlerinde işe gelmediğini bildiren Kaya, polisin işe giden personelin kullandığı belediyeye ait araçlara ceza kestiğini kaydetti.

Kaya, “Nusaybin üzerine büyük bir baskın görüyoruz. Burayı da Silopi gibi kullanmak istiyorlar. İki arkadaşımız burada katledildi, infaz edildi. Nusaybin’i boşaltmak istiyorlar. Biz de belediye olarak halkımızın yanındayız, yaşananları kınıyoruz.”

Açıklamalardan sonra heyet mahalle sakinlerinin sorunlarını dinledi. Evlerde yapılan aramalarda 13 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.