Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’daki HDP mitinginde yaşanan patlamanın bombadan kaynaklandığını açıkladı. Eker, bombalardan birinin TNT olduğunun tespit edildiğini, diğer bombanın da yüksek ihtimalle yine TNT olduğunu kaydetti. Bakanlar ve vali, gazetecilerin soru sormasına fırsat vermeden toplantıdan ayrıldı.

HDP’nin Diyarbakır mitinginde yaşanan olayla ilgili Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakan Eker ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Valiliğinde gerçekleşen toplantıda açıklamayı Bakan Eker yaptı. Patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin yüksekten düşerek yaşamını yitirdiğini belirten Eker, 80 civarında da yaralının olduğunu kaydetti. 8 vatandaşın durumunun ağır olduğunu anlatan Eker, "Patlamayla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğünden bir uzman ekip geldi, çalışmalarını yapıyor. Deliller toplandı. Yapılan değerlendirmede bombalardan birinin TNT olduğu ve bilyeler konulduğu tespit edildi. Bunun üzerinde bir de cep telefonu düzeneği var. Diğeri ise büyük ihtimalle yine TNT. Bu alçak ve hain saldırının failleri bulunacak." ifadelerini kullandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise olayın çok üzücü bir hadise olduğunu bir siyasi partiye yapılan saldırının bütün partilere yapılmış gibi olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Bu bir provokasyon, buna karşı koymamız gerekiyor. Buna boşa çıkarmamız gerekiyor." diye konuştu.

GAZETECİLER AKREDİTASYONA DİRENDİ

Diyarbakır Valiliğindeki toplantı öncesinde akreditasyon tartışması yaşandı. Koruma polisleri ve valilik basın yetkilileri, Cihan Haber Ajansı ve Zaman gazetesi muhabirlerinin toplantıyı takip edemeyeceklerini, salondan çıkmalarını istedi. Bakanların basın danışmanı da aynı talebi tekrarladı.

Bu durumun Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğunu belirten muhabirler ise kamuoyunun haber alma hakkının engellenemeyeceğini belirterek, akreditasyona karşı çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine basın toplantısı saat 15.00’den 16.00’ya alındı. Gazeteciler, tepkilerini Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’a ileterek ayrımcı tutuma son verilmesini istedi. Bir süre sonra Bakanlık ve valilik akreditasyon uygulamasından vazgeçti. Bunun üzerine Cihan ve Zaman gazetesi muhabirleri de toplantıyı takip etti.