Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ 2015 Genel Seçimleri öncesi partisinin kadınlara yönelik parti politikaları ve seçim stratejisini kadın bildirgesi programıyla açıkladı. Siyasetten toplamsal yaşama kadar pek alanda kadınlara hak ettikleri hakları vereceklerini belirten Yüksekdağ, "2015 genel seçimlerinde adaylarımızın yarıya yakını kadın. Kadın adayları kadınlar belirledi. İşte bu, kadının siyasetteki yeni belirleyici gücünün de açığa çıkması ve özgürleştirilmesi anlamına geliyor." dedi.

Yüksekdağ, partisinin seçimlerde izleyeceği kadın politikalarını 'kadın bildirgesi' programıyla partililer ve basın mensuplarına açıkladı. Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıya HDP'li Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Emine Ayna gibi isimlerin yanı sıra yeni kadın milletvekili adayları da katıldı. Bildirgeyi okuyan Yüksekdağ, erkek şiddetine maruz kalınmayan öldürülmeyen, taciz edilmeyen, ve sokaklarında özgürce istenilen kıyafetle dolaşabilen bir Türkiye hayal ettiklerini söyledi.

"Meclis'in yarısının kadın olduğu, kadın vekillerin kadın mücadelesini temsil ettiği, başta erkek egemenliği olmak üzere hiç bir egemenliğe tabi olmadığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz." diyen Yüksekdağ, genel seçimlerde partisinin milletvekili adaylarının yarıya yakının kadın olmasını şöyle değerlendirdi: "2015 genel seçimlerinde adaylarımızın yarıya yakını kadın. Kadın adayları kadınlar belirledi. İşte bu, kadının siyasetteki yeni belirleyici gücünün de açığa çıkması ve özgürleştirilmesi anlamına geliyor."

Yüksekdağ'ın okuduğu kadın bildirgesinde Çözüm Süreci ve bu süreç kapsamında kadınlara sağlanacak haklar da yer aldı. Zarar gören kadın ve kız çocukları için bütçe ayıracaklarını belirten Yüksekdağ, "Kadınların müzakere sürecine etkin katılımının sağlamak için geliştirecekleri özgür zemin ve örgütlülükleri destekleyecek. Çözüm sürecinde gerçekleşecek demokratikleşme aşamalarında ve süreç sonunda yapılacak yeni düzenlemelerde kadınlar ve kız çocuklarının savaşta gördükleri zararın telafi edilmesi için bütçe ayrılması sağlanacak." dedi.

Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil, bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanmasını sağlayacaklarını anlatan Yüksekdağ, "Seçim yasasında değişikliğe gidilerek yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında esas alınması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılmasını sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Yüksekdağ, bildirgede kadınların iş hayatına ilişkin düzenlemeleri de dile getirdi. esnek zamanlı çalışma yerine tam zamanlı ve tam güvenceli çalışma ortamının teşvik edileceğini belirten Yüksekdağ, "Kadınlara esnek çalışma formları dayatmak yerine tam zamanlı ve tam güvenceli istihdam olanaklarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılacak. Taşeronluğun yasaklanması ve taşeron kadın işçilerin kadroya alınması için çalışmalara başlanacak, kamuda çalışanlar hemen kadroya geçirilecek, özel sektörde çalışanların ise kadroya geçebilmeleri için teşvikler uygulanacak." şeklinde konuştu.