HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, IŞİD’in Türkiye topraklarından Kobani’ye sızdığı iddialarını meclise taşıdı. Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile meclise sunulan soru önergesinde Şanlıurfa Valiliği'nin, geçişlerin Cerablus üzerinden yapıldığına dair açıklamasının kaynağı da soruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, IŞİD’in Kobani saldırısını Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği iddialarını TBMM’ye taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle meclise sunduğu soru önergesinde, yetkililerin bu saldırıdan önceden haberdar olduğu, ancak göz yumduğu iddialarını da cevaplamasını istedi. Ayhan, ayrıca Anadolu Ajansı tarafından servis edilen patlama görüntüleri hakkında da bilgi istedi.

“Tüm bu saldırıların DAİŞ çeteleri tarafından Türkiye sınırı kullanılarak gerçekleştirildiği iddiaları vardır. Yetkililerin önceden bu saldırılardan haberdar olduğu ve bu saldırılara göz yumduğu, başka bir iddia konusudur.” diyen Ayhan, Şanlıurfa Valiliği'nin Cerablus iddialarının kaynağını da sordu. “ Şanlıurfa Valiliğinin 'sızma Cerablus tarafından olmuş' açıklamasının kaynağı nedir? Bu bilgiye saldırıdan önce mi, yoksa sonra mı ulaşılmıştır?” diye soran Milletvekili Ayhan, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile şu soruları sordu: “Saldırı öncesi böyle bir saldırının gerçekleşeceğine dair devlet makamlarının elinde herhangi bir istihbarat bilgisi bulunmakta mıydı? Şayet var ise bu bilgiyi yetkili merciler ilgili devlet kurumlarıyla paylaşmış mıdır? Gerçekleşen saldırı sonrası güvenlik güçlerince yakalanan DAİŞ çeteleri var mıdır? Sayıları kaçtır? Bunlara dair ne gibi hukuki işlem yapılmıştır?”

Ayrıca ilk olarak Anadolu Ajansı tarafından servis edilen bombalı saldırı görüntülerinin kim tarafından çekildiğini soran Ayhan, “Şayet görüntüler ajansın muhabirlerince çekilmişse sabah 04.30’da ajans muhabirlerinin sınırda bulunmasını nasıl izah edersiniz?” ifadelerine yer verdi.

ÖLÜ SAYISI 45, YARALI SAYISI 150’YE ULAŞTI
YPG Sözcüsü Redur Halil, saldırının Türkiye topraklarından gerçekleştiğine dair bir kanıta ulaşmadıklarını açıkladı. Öte yandan dün akşam saatlerinde Kobani’de dinen çatışma sesleri bu sabah tekrar başladı. Kobanili Dr. Hikmet Ahmed, Kobani saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 45’e çıktığını, yaralı sayısının ise 150’yi geçtiğini ifade etti.