Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili adayları Bitlis ve ilçelerinde görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Bitlis Belediyesine ait Şeribey tepesinde bir araya gelen HDP’li milletvekili adayları Mizgin Irgat, Mahmut Celadet Gaydalı ve Zeynel Omay, çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

ANAP dönemi Bakanlarından Kardeşi Edip Safder Gaydalı’nın AK Parti’den aday olmasını değerlendiren HDP'li Mahmut Celadet Gaydalı, “Kardeşim herhalde kendini aklamak için AK Parti'den aday oldu. Başka da diyeceğim bir şey yok. Siyasette zikzaklar yaparak, belli bir istikamet olmadan gitmek etik değildir bence. Değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum” dedi.

HDP’li Gaydalı tek amaçlarının bölgeye barış ve huzur getirmek olduğunu, bunun dışında herhangi bir vaatte bulunmadıklarını söyledi. Gaydalı şunları söyledi: “Biz seçimi kazanmak istiyoruz. Ne kadar oy alacağımız konusunda herhangi bir hedefimiz yok. Takdir halkındır. HDP’den aday olmam, kendi felsefeme uygun bir parti olduğu içindir. Barışın tesisi için, bu partide yer aldım. Yörede en çok barışa ihtiyaç duyuluyor. Sorunlarımız dağ gibidir. Bunların bilincindeyiz ama barış olmadan bunları da çözemeyiz. Bitlis ve bölgesindeki barışa benim katkım, yaşamsal deneyimimdir. Dünyanın dörtte birini gezdim. Kariyerimde iyi yerlere geldim. Emekliyim. Yaşam tecrübelerimden katkıda bulunabilirim. Sevilen bir ailenin ferdi olduğum için herhalde bize de teveccüh gösterirler diye düşünüyorum. Biz Bitlis halkına kalıcı barışı vaat ediyoruz. En mühim şey bu bence. Biz fabrikalara yapacağız, köprüler yapacağız, hava alanları yapacağız diye savsata yapacağımızı yok. Bunları söyleyenler de hepsini havaya üflüyorlar. HDP’nin şu anda yüzde 14-15 bandında olduğunu düşünüyoruz. Aklıselim Anadolu vatandaşı da bize meyil edecektir.” dedi.

HDP’nin Birinci sıra kadın adayı Mizgin Irgat ise, son 50 yıl içinde Bitlis’i bir kadın milletvekilinin temsil etmediğini vurgulayarak, kadınların bölgede yaşadıkları sıkıntıları mecliste dile getireceklerini belirtti. Irgat şöyle konuştu: “Kadın olarak bu ülkede demokrasiyi savunan insanım. Bunun acısını yıllarca yaşadım. Bu süreçte sürgün de yaşadım. Cezaevi gördüm ve gözaltına da alındım. Ben bu coğrafyanın tüm ihtiyaçlarını ve acılarını bilen ve tüm hukuksuzluğuna da gerek avukatlık mesleğim ve kadın olmam dolayısıyla şahit oldum. Biz doğru teşhisle doğru tedaviyi yapacağımıza inanıyoruz. Bu dönemde paylaşmamızı gerektiren en önemli nokta son 50 yıldan bu yana ilk defa bir kadın milletvekilinin Bitlis’i temsil edecek olmasıdır. Bu seçim bizim için çok önemli bir seçimdir. Çok etkili bir seçim olacak. Bu seçim döneminde biz savaşa gitmiyoruz. Son derece sıcak, kapsamlı ve halkı kapsayan bir çalışma yürüteceğiz.”

Üçüncü sıra Milletvekili adayı Zeynel Omay ise en genç aday olduğunu, üniversite yıllarında yaşadıkları milliyetçiliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Toplantıya HDP’li belediye başkanları ve partililer katıldılar.