Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, IŞİD’in Gaziantep’te yaptığı faaliyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. IŞİD’in vatandaşları ve partileri tehdit ettiğini savunan Toğrul, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Yerel ve ulusal basında Gaziantep ve çevresinde çok sayıda IŞİD’in uyuyan hücresi olduğuna dair haberleri okuduklarını dile getiren HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, IŞİD militanlarının çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü ve dernekler kurduklarına yönelik bilgiler aldıklarını açıkladı. Toğrul, son dönemde IŞİD’e katıldıkları iddia edilen 2 kişinin Gaziantep saldırıya uğradığı ve birinin öldüğü olaydan sonra halka yönelik tehditlerin meydana geldiğini belirtti. Öldürülen şahısların yakınlarının parti mensuplarını açıkça tehdit ettiğine değinen Toğrul, şunları kaydetti: “Bu çetelere mensup olduğu düşünülen motosikletli 2 kişi partimizde daha önce yöneticilik yapmış olan bir şahsın dükkanına gitmiş, başına silah dayayıp tehdit etmiştir. Öldürülen şahsın yakını oldukları düşünülen bir grubun, olay nedeni ile gözaltına alınan şahıslardan birinin ailesine ait ikametgaha giderek tehditlerde bulunmuşlardır. Bu olayın üzerinden birkaç gün geçmeden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şahinbey ilçe binasına giderek, partiye yönelik tehditler bulunmuştur. Bu olay ile ilgili kamera görüntüleri de dâhil olmak üzere ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Konuyla ilgili Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile görüşülerek gerekli önlemlerin alınmasını istediklerini açıklayan Toğrul, şu ana kadar bir işlem yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi verilmediğini vurguladı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP’li Toğrul, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Toğrul, şu soruları yöneltti: “Gaziantep şehir merkezinde ISID terör örgütüne ait uyuyan hücreler olduğuna dair tarafınızda bir istihbari bilgi bulunmakta mıdır? Böyle bir bilgi mevcut ise buna dair ne işlem yapılmıştır?

Gaziantep/Kilis özellikle Öncü Pınar-Karkamış hattının IŞİD çeteleri için bir geçiş güzergâhı olduğu ifade edilmektedir. Bu hat üzerinden Suriye’ye geçtiği düşünülen çete sayısı ne kadardır. Resmi olarak geçip dönmeyenlere ait bir sayı tespit edilmiş midir?

HDP ve DBP ilçe yöneticilerine yaklaşık bir ay önce Gaziantep Emniyeti tarafından yapılan koruma önerisi hangi istihbari bilgiye dayalı olarak yapılmıştır? Bunun yaşanılan saldırı olaylarıyla bir bağı bulunmakta mıdır?
Gündüz saatlerinde bu tehditlerin yapılabilmesinde bir istihbarat zafiyeti olduğunu düşünmekte misiniz? İlgililer hakkında bir işlem yapılması gündeminizde var mıdır?

Söz konusu saldırılar ile ilgili bir işlem yapılmış mıdır? İlçe binasına giren, giriş anına ait görüntüleri ilgililere verilen saldırganın kimliği tespit edilmiş midir? Söz konusu şahısla ilgili ne işlem yapılmıştır?

Yapılan üç saldırı arasında bir irtibat olduğuna dair bir bilginiz mevcut mudur? Olaylar arasında bir irtibat olduğu tespit edilmişse bu saldırıların Gaziantep’te bir kaos yaratmak amacını taşıdığını düşünüyor musunuz? Bu kaotik durumun partimizle ilişkilendirilerek bu çeteye ait hücrelerin uyandırılmak istendiğine dair bir istihbaratınız var mıdır? Bu konuda ne tür önlemler almayı düşünmektesiniz?”