Sultangazi’de imara aykırı yapıldığı iddia edilen Pirsultan Abdal Cemevi yöneticisi Zeynel Odabaş davasının duruşması 5 Kasım'a ertelendi. Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili adayı Turgut Öker, “Yezidi düşünce asla bizi teslim alamayacak.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imar kanununa muhalefet nedeni ile Sultangazi’de 5 ayrı mahallelinin imece usulü bir gecede yaptırdığı Pirsultan Abdal Cemevi'nin yöneticisi Zeynel Odabaş’ına açtığı dava görüldü. Duruşması öncesi adliyenin önününde toplanan yaklaşık 60 kişilik grup, polis tarafından adliyeye alınmadı. HDP temsilcilerinin katıldığı davayı gazetecilerin izlemesine izin verilmedi. Adliye önünde polisin geniş güvenlik önlemi alması ise dikkat çekti.

'YEZİDİ DÜŞÜNCE ASLA BİZİ TESLİM ALAMAYACAK'

HDP İstanbul milletvekili adayı Turgut Öker de destek için adliyeye gelenler arasındaydı. Alevileri birlik olmaya davet eden Öker, “Bugün burada Zeynel Odabaş yargılanmıyor. Bugün burada cemevnini imarı var mı yok mu bu yargılanmıyor. Bizim kimliğimiz yargılanıyor. Adımız, ibadethanemiz, kızılbaş kimliğimiz yargılanıyor. Bugüne kadar bu topraklarda aleviler olarak kızılbaşlar olarak bu zihniyet karşısında bir arada olamadığımızdan dolayı direnmediğimizden dolayı her şeyi bize mubah gördüler. Tarihimiz acılar tarihi oldu katliamlar tarihi oldu. Aleviler artık dünkü aleviler değil. Yezidi düşünce asla bizi teslim alamayacak.” dedi.

Avukat Zeynel Öztürk de “Burada verdiğimiz hukuk mücadelesi değil bizlerin eşit yurttaşlık mücadelesidir. Büyükşehir Belediyesi bunun önüne sürekli engel koymaya devam ediyor. Artık bilmeliyiz ki burada verilecek karar hukuki bir karar değildir. Bu karar Türkiye'de eşit yurttaşlığın kabul edilip edilmeyeceğini belirleyen bir karardır. Bu ülkede onlarca, binlerce cami yaptırma dernekleri var. Bu derneklerin yöneticileri camilerin etrafına yanına imara aykırı bir sürü iş yapmaktadır. Ama bu zamana kadar yargılanan hiçbir camii derneği yöneticisi yoktur. Merkezi hükümet bunu bilerek yapmaktadır. Alevi toplumunu kimse arka bahçesi sanmasın. Eşit yurttaşlık mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Sultangazi’de 5 ayrı mahallelinin imece usulü şeklinde bir gecede yaptırdığı Pirsultan Abdal Cemevi'nin yöneticisi Zeynel Odabaş’ına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imar kanununa muhalefet nedeni ile dava açılmıştı. Başkan Odabaş ve yöneticilerin 5 yıl hapis istemi ile yargılandığı davanın Gaziosmanpaşa Adliyesi'ndeki bugünkü duruşmasında avukatların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne imara uygunluk tespit dilekçesi göndermesi üzerine karar 5 Kasım tarihine ertelendi.