Türkiye’nin Suriye’ye müdahale planlarını sert dille eleştiren HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, “Savaş çığırtkanlığı yapıyorlar. Nasıl olsa Türkiye’de Mehmet çok. Bu Mehmetlerin askerde, savaşta harcanması onların umurunda değil.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine geldi. Burada yetkililerle görüşen Yüksekdağ, daha sonra Kobani sınırına geçerek burada açıklamalar yaptı. Hükümeti IŞİD’i desteklemekle suçlayan Yüksekdağ, Kobani’ye yönelik saldırının iki cepheden gerçekleştiğini, bunlardan birinin de Mürşitpınar sınır kapısı olduğunun ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kobani düştü düşecek’ sözlerine gönderme yapan Yüksekdağ, “Kobani’yi düşürmeye çalışanlar bugün siyaseten yerlerde sürünüyorlar.” dedi. AKP’ye birinci cevap Kobani zaferi ile ikinci cevabı da halkın 7 Haziran’da verdiğini söyleyen Yüksekdağ, “Bize bu zulmü, siyaseti dayatanlara siyasi yaşam zemini haram olacak. Bunu çok iyi bilsinler. Kandan, katliamdan beslenenler, gözyaşı, çocukların cenazelerinden beslenenler, size bu siyasal yaşamda gelecek haram olacak.” şeklinde konuştu.

IŞİD’in siyasi iktidar tarafından beslendiğini ileri süren Yüksekdağ, bunu defalarca kanıtlanmasına rağmen siyasi iktidarın mesafe almadığını anlattı. Yüksekdağ, "Türkye sınırında Kürt koridoru oluşturuluyor. Bunun karşısında Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi şart diyorlar. Bunu siyasi iktidar anlayışı çizgisi, savaş çığırtkanlığı olarak dile getiriliyor. Nasıl olsa Türkiye’de Mehmet çok. Bu Mehmetlerin askerde, savaşta harcanması onların umurunda değil. Yıllar boyunca Türkiye’de iç savaşa sebebiyet vererek Türk- Kürt, Ahmet- Mehmet'lerimizin canını kaybetmesine, yaşamını kaybetmesine sebep veren zihniyet, bu savaş çığırtkanlığı zihniyettir. Suriye’ye işgal planının zeminini hazırlamaya çalışıyorlar. Artık bu halkın yakasından düşün.” açıklamasında bulundu.

BİNLERCE TÜRKMEN KADINI KÖLE PAZARINDA SATILIRKEN, KATLEDİLİRKEN NEREDEYDİNİZ?

IŞİD ile bağlantılı bir gazetecinin haberleri üzerinden Türkmenlerin katledildiği iddialarının pompalandığını söyleyen Yüksekdağ, bununla Suriye’ye girerek PYD’nin ilerleyişinin durdurulmasının hedeflendiğini anlattı. 'Yüzlerce Türkmen katledilirken, neredeydiniz' diye soran Yüksekdağ, “IŞİD tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan, köle pazarında satılan yüzlerce, binlerce Türkmen kadını satılırken, katledilirken neredeydiniz? Basınınız niye yazmadı? Niye bu katliamları bir defa anlatmadınız? Şu an hala IŞİD’in elindeki 200 Türkmen kadın sizin sahiplendiğiniz Türkmen değil mi? Onlar Bayırbucak Türkmeni değil miydi?” diye sordu.

“IŞİD TÜRKİYE SINIRINDAN SIZDI”

Son saldırıda ölenlerin sayısının henüz belirlenemediğini aktaran Yüksekdağ, bu kadar çaplı bir katliamın asla tekil, anlık olmadığını ifade ederek, “Bütün veriler, kanıtlar, görgü tanıkları gösteriyor ki bu katliam günlerce hazırlanmış, planlanmış ve farklı cephelerden düğmeye basılmış. İki cepheden saldırı gerçekleşmiş. Birisi de Mürşitpınar hattıdır. Yani Türkiye sınırıdır. Defalarca IŞİD bu sınırdan geçti- geldi. Kayıtları yayınladık, tanık ortaya çıkardık. Hiçbirini siyasi iktidar dikkate almadı.” ifadelerine yer verdi.

AKÇAKALE’DE IŞİD KAMPLARI VAR, NEDEN OPERASYON DÜZENLENMİYOR?

Figen Yüksekdağ, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde IŞİD kamplarının olduğunu ileri sürdü. Hükümete seslenen Yüksekdağ, “Herkesi içeri tıktığınız gibi, IŞİD’e de bir operasyon yapın da sizin onları desteklemediğinize inanalım.” çağrısında bulundu. Yüksekdağ şunları söyledi: “Akçakale’de IŞİD barınağına dönüşmüş barınaklar, kamplar var. Buraların üstüne gidin, soruşturma açın, görevlileri gönderin, polisi, savcıyı göreve çağırın. Çağırdık ama hiçbiri Akçakale’deki IŞİD kampları için tek bir adım atmadı. Yine gözümüzün içine baka baka Akçakale- Suruç arası hatta IŞİD bomba yüklü araçları geçirdi ve katliam gerçekleştirdi. Bu kadar açık ve güçlü kanıt varken bu gerçeklerin bir iddia olarak sunulması kadar sorumsuz ve kabul edilemez bir yaklaşım yoktur. Hani hepimize operasyon yapıyorlar ya Allah için o IŞİD’e de bir operasyon yapın da size biraz inanalım. Davutoğlu’na çağrı yapıyorum, eğer bu çeteleri desteklemiyor, arkasında durmuyorsanız hani hergün yaşlıyı, genci, kadını, çocuğu toplayıp karakollara dolduruyorsunuz ya bir tane IŞİD elemanına karşı bir operasyon gerçekleştirip bir sorumlunun açığa çıkarıldığını görelim, sizin iddialarınıza inanalım. Aksi taktirde IŞİD’i desteklemiyor iddialarınız yok hükmündedir.”