Türkiye-Suriye sınırında IŞİD ile PKK/PYD peşmerge güçleri arasında yaklaşık beş aydır süren savaş sonrası IŞİD’in Kobani’den çıkarılması doğu ve güneydoğuda sevinçle karşılandı.

Kobani’nin IŞİD’in elinden kurtuluşunu kutlamak üzere Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Hakkari’den yola düşen binlerce HDP’li sempatizan, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı ve Kobani kentinin sıfır noktasında bulunan Çaykara (Measer) köyüne hareket etti. Çaykara köyünde toplanan kalabalık, sınırda PKK/YPG bayrakları ile insan zinciri oluşturup Abdullah Öcalan ve PKK/PYD lehine slogan atarak kutlama yaptı.

GÖSTERİCİLER SINIRI AŞMAK İSTEDİ, EMNİYET GÜÇLERİ MÜDAHALE ETTİ

Kobani kentinin IŞİD’den temizlenmesini kutlamak için Suruç’un Çaykara köyüne akın eden kalabalık arasından yaklaşık 500 kişilik bir eylemci grup, PKK lehine slogan atarak kaçak yollardan sınır tellerini aşıp Kobani'deki kutlamalara katılmak isteyince emniyet güçlerinin engellemesi ile karşılaştı. Grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Grubun güvenlik güçlerine arazideki taşlarla saldırdığı gözlemlendi. Polis göstericilere biber gazı ve TOMA’lardan sıktığı basınçlı su ile müdahale edip dağıtmaya çalıştı.

Olası bir provokasyona karşı asker ve polis, Kobani sınırında güvenlik önlemlerini had safhaya çıkartırken çevre illerden Suruç’a takviye çevik kuvvet polis gücünün geldiği görüldü.

HAVA SALDIRISI KOBANİ’NİN DOĞU KÖYLERİNE KAYARAK DEVAM EDİYOR

IŞİD’in Kobani’den püskürtülmesinden sonra Kobani’nin doğusunda bulunan köylere mevzilenen IŞİD milisleri ile PKK/YPG peşmerge arasındaki savaş Kobani’nin çevre köylerinde tüm şiddeti ile devam ediyor.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları çevre köylerde mevzilenen IŞİD hedeflerine havadan saldırı düzenliyor. IŞİD ile PKK/YPG arasındaki çatışmaların Kobani’nin 6 km doğusunda bulunan Minaz ve Cumali köyü çevresinde şiddetli bir şekilde devam ettiği öğrenildi.