Van’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana ve Mersin il binalarına yapılan bombalı saldırılar protesto edildi. 'Demokrasi Platformu Bileşenleri' öncülüğünde yapılan yürüyüş ve basın açıklaması esnasında 'Seni başkan yaptırmayacağız' ve 'HDP’ye uzanan eller kırılsın' sloganları atıldı.

KESK Van Şubesi önünde bir araya gelen aralarında HDP, DBP ve EMEP İl yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu kalabalık bir grup, HDP'nin Mersin ve Adana il örgütlerine yapılan saldırıyı yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş sırasında 'Seni başkan yaptırmayacağız', 'HDP’ye uzanan eller kırılsın' sloganları atıldı. Van Demokrasi Platformu Bileşenleri öncülüğünde yapılan yürüyüş Feqiye Teyran Parkı önünde yapılan basın açıklaması ve 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

Burada yapılan basın açıklamasını okuyan SES Van Şube Eş Başkanı Kezban Karakuş, yapılan saldırılara sert tepki göstererek, "Siyasi iktidar seçimlere gölge düşüren söylem ve uygulamalardan vazgeçmelidir." dedi. "AKP bir yandan fiili OHAL uygularken bir yandan da bu tür saldırılara zemin hazırlamıştır." diyen Karakuş, şöyle devam etti: "Adana ve Mersin’de dün HDP’ye yönelik saldırılar 1990’lı yıllarda devreye sokulan kontra gerilla saldırılarının kopyası gibidir. OHAL’ı kaldırıp faili meçhul saldırıları sonlandırdığını iddia eden AKP bir yandan fiili OHAL uygularken bir yandan da bu tür saldırılara zemin hazırlamıştır. Son günlerde yaşananlar açıkça belli bir odaktan planlı ve ayarlı bir stratejinin uygulandığını gösteriyor. Tek partiye ve tek adama dayalı başkanlık sisteminin getirilmesi, faşizmin kurumsallaştırması özleminin sonuçları olduğuna inandığımız provokasyonlar açığa çıkarılmadığı sürece tüm sonuçlarıyla birlikte bundan AKP iktidarı sorumlu olacaktır."

'AKP SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ'

AK Parti’nin sorumluluktan kaçamayacağını ifade eden Karakuş, "Adana ve Mersin’de HDP’ye yapılan ancak özünde barışa, kardeşliğe ve bir arada yaşama iradesine yönelik olan saldırıları kınıyor, lanetliyoruz. HDP’ye geçmiş olsun diyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Siyasi iktidar gayri ciddi açıklamalarla sorumluluktan kaçamaz. Seçim güvenliğini ve geleceğimizi tehdit eden bu tür saldırılar derhal durdurulmalıdır. Siyasi iktidar seçimlere gölge düşüren söylem ve uygulamalardan vazgeçmelidir. Türkiye’deki tüm halklar ve tüm siyasi partileri sağduyuya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.