Mersin'de orman yangın sezonu başlaması nedeniyle helikopter destekli yangın söndürme tatbikatı yapıldı.

Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz ile Mezitli Kaymakamı Nazım Madenoğlu’nun da izlediği tatbikat, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Mezitli ilçesindeki Kuyuluk Orman Deposu’nda gerçekleştirildi. 110 personelin katıldığı tatbikatta uzaktan kumandayla kontrol edilen kameralı multikopterle temsili yangın alanında keşif gerçekleştirildi. Multikopterin ilettiği görüntü üzerine bölgeye hareket eden ekipler, karadan yangına müdahale etti, helikopter de köpüklü su bıraktı. Arazöz ve su tankerlerinin de destek verdiği tatbikatta yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangının söndürülmesinde sudan 8 kat daha etkili olan köpüğün kullanıldığı ifade edildi.

Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin’deki toplam alanın yüzde 54’ünün orman olduğunu belirterek, bu ormanlık alanın da yangına 1’inci derece hassas olduğunun altını çizdi. Orman personeline yönelik eğitimlerin tamamlandığını, bitiminde de tatbikat düzenlediklerini belirten Baca, "Amacımız, yangınlara en kısa sürede ulaşarak, sezonu az hasarla kapatmak. Yangınlara 15 dakika ve altında ulaşım süresi hedefliyoruz. İlk müdahale süresini kısaltarak, yangınları büyümeden söndürmek istiyoruz." dedi.

Personelin yanı sıra müdahale araçlarıyla da yangına karşı hazır olduklarını vurgulayan Abit Baca, "Orman Bölge Müdürlüğümüz her türlü koşulda yangın sezonuna hazırdır. 2 helikopterimiz, 58 arazözümüz, 20 su tankerimiz, 30 ilk müdahale aracımız bulunuyor. Teşkilatımız, bin 223 personelle hazırlıklarını tamamlamıştır." diye konuştu. Baca, bu yıl içerisinde insansız gözetleme çalışmasının da ilk defa bölgede deneneceğini sözlerine ekledi.

Vali Vekili Cezim Türk Göçer ise ormanların milletin ortak değeri olduğuna dikkat çekerek, "Bu yüzden ormanları korumak ve geliştirmek her şeyden önce bir vatandaşlık görevidir. Günlük hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının çoğu ormanlardan elde ediliyor. Birçok aile geçimini ormanlar ile sürdürüyor. Orman aynı zamanda çevresindeki ekolojik dengenin de en önemli parçasıdır. Bu kadar öneme sahip olan ormanlarımızda maalesef o kadar çaba ve maliyete rağmen hala yüzde 81 oranında dikkatsizlikten doğan yangınlar olmaktadır." şeklinde konuştu.

Ormanların büyük bir bölümünün doğal ormanlar olduğunu belirten Vali Vekili de "Bu bakımdan, Avrupa ve diğer başka ülkelere göre daha şanslı bir konumdayız. Ağaç türleri doğa şartlarına çok uygun. Tek şanssızlığımız, dediğim gibi bütün tedbirlere rağmen hala çok yangın çıkması ve ağaçlarımızın yanmaya müsait türlerden oluşuyor olmasıdır. Daha dayanaklı türlerin orman örtüsüne kazandırılması Orman Teşkilatı'mızın gündeminde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Başarılı geçen tatbikat sonrasında kısa zaman içerisinde yangını kontrol altına alarak söndüren orman personelini tebrik eden Göçer, orman yangınlarının büyük kısmının dikkatsizlik sonucu ortaya çıktığına işaret etti ve vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını istedi.