Kadına şiddete karşı üniversite öğrencileri birlik oldu. Son dönemde artan şiddet olaylarına dikkat çeken öğrenciler, hem kendilerini savunmaya hem de çevrelerinde bilinç oluşturmaya çalışıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, “Cinsel Şiddeti Önlemek İçin 5 Dakika İçinde Yapabileceğimiz 10 Şey” başlıklı afişle bilinçlendirme kampanyası yürütüyor. İEÜ Uzakdoğu Sporları Kulübü bünyesinde de kız öğrenciler, savunma teknikleri öğreniyor.

İEÜ Eşit Platform Kulübü öğrencilerinden Cansu Sönmez, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile işbirliği yaptıklarını belirterek, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız. Sorunumuz çok derinlerde, aile içinde serpiliyor. Bugünün gençleri, yarının aileleridir. İstemsiz bir biçimde konuşuyoruz, şiddet öğesini içeren sözler kullanıyoruz. Bilinçlenmemiz ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor.” dedi.

‘ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN 5 DAKİKA’

Afişin öğrenciler tarafından da ilgiyle okunduğuna değinen Sönmez, sadece 5 dakika ayırmanın, birçok hayatı değiştirebileceğine işaret etti. Sönmez, afişte şu maddelerin yer aldığını aktardı: “Cinsel şiddet aile, akranlar ve kültür yoluyla öğrenilir, aynı zamanda önlenebilir de. Çocuğunuz televizyonda şiddet içeren bir sahne gördüğünde kanalı değiştirmek yerine, bunun hakkında konuşun. Eleştirel düşünmesi için onu cesaretlendirin. Bugün bir arkadaşınızı kıyafeti veya dış görünüşü yerine, iyi yapabildiği şeylerle ilgili övün. ‘Adam gibi yap’, ‘kız gibi kırıtma’, ‘erkekler ağlamaz’ gibi sözler söylemeyin. Bunları duymak herkesi yaralar. Herhangi birine karşı tehdit edici, ayrımcılık ve şiddet içeren sözler duyduğunuzda bunları sineye çekmeyin, tepkinizi gösterin. Çevrenizdeki insanlardan duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete göz yumduklarını belirten güçlü mesajlar vermelerini isteyin. Hayatınızdaki kız çocuklarını daha güçlü, oğlan çocuklarını da daha duyarlı olmaları yönünde cesaretlendirin. Eğer çocuklar sarılmanızı ve öpmenizi istemiyorsa onların bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygı duyun ve ısrarcı davranmayın. Toplumsal cinsiyet rolleri, kendi ilişkilerinizde nasıl ortaya çıkıyor? Sorgulamaya ve değiştirmeye kendi yaşamınızdan başlayın. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen paylaşımlarda bulunmak için sosyal medyayı kullanın. Daha fazlasını öğrenin. Cinsel şiddetle mücadele üzerine çalışan kişileri, sunum yapmaları için çalıştığınız yere veya okulunuza davet edin.”

SAVUNMA SPORLARINA YOĞUN İLGİ

İEÜ Uzakdoğu Sporları Kulübü Kurucusu ve Fahri Başkanı Aytaç Dayanç ise özellikle son dönemde kız öğrencilerin mücadele sporlarına ilgisinin arttığını, hem spor hem de kendilerini savunma yöntemlerini öğrendiklerini kaydetti. Öğrencilerin boks, kickboks ve yakın savunma eğitimi aldığını ifade eden Dayanç, “Özellikle son günlerde şiddet olaylarının artmasıyla birlikte bayan grupları kurmak zorunda kaldık. Sporun üzerinde, bir de kendilerini savunmaları için eğitim alıyorlar. Karma eğitim çok revaçta. Boks, kickboks, yakın savunma eğitimi alıyorlar. Yakın savunma eğitiminin içinde aikido, judo, wing-chun sporları var.” diye konuştu.