Çağın en önemli hastalıkları arasında gösterilen fakat çok bilinmeyen sepsisten her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Dünya Sepsis Günü nedeniyle bir açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Yoğun Bakım Bilim Dalı ve Türk Yoğun Bakım Derneği Adana Temsilcisi Prof. Dr. Murat Gündüz vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan sepsisin, dünyada kalp krizi, meme, akciğer ve prostat kanserinden daha çok kişinin ölmesine neden olduğunu ifade etti.

Gündüz sepsisin, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıktığını söyledi. Yüksek oranda ölüme neden olan hastalığın, bilinmediğini ve önemsenmediğini, her yıl dünyada 30 milyon yeni hastaya teşhis konulduğunu vurgulayan Gündüz, bunların 8 milyonunun hayatını kaybettiğini belirti.

Son yıllarda aşılar, antibiyotikler, yoğun bakım tedavisi ve modern tıptaki diğer gelişmelere rağmen, sepsisin en önemli ölüm nedenlerinden birisi olmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Gündüz, bu hastalığın görülme sıklığının tüm dünyada her yıl yüzde 8-13 arttığına dikkati çekti.

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ
Hastalığın tanısı için farkındalık oluşması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Gündüz, sepsisle ilgili sağlık personelinin ve vatandaşların bilgi sahibi olması gerektiğini bunla beraber de sağlık kuruluşuna erken başvurmaların olacağını ifade etti. Gündüz, “Sepsisteki ölümü azaltan temel faktör tedaviye erken başlamak. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa hasta o kadar çabuk tedaviye cevap verecektir. Antibiyotik sepsis hastalığının tedavisinde çok önemli. Her bir saatlik gecikme sepsis hastasının ölüm riskini yüzde 8 artırıyor.” dedi.