Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları (HESA), polislere yönelik 26 Ocak’ta İzmir’de yapılan operasyonla ilgili ‘hukukun siyasallaştığının en son örneği.’ değerlendirmesinde bulundu.

HESA, İzmir’de polislere yönelik operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. HESA’nın açıklaması şöyle: “İzmir operasyonunda da görüldüğü gibi suç ve terörle kahramanca mücadele eden polislere son yıllarda kumpas üstüne kumpas kurularak, tamamen siyasi nedenlerle hukuka aykırı şekilde tutuklandıkları görülmektedir. Sözde çözüm sürecinde hükümlü terör örgütü lideri Abdullah Öcalan tek bir teröristin bile kılına dokundurtmazken siyasi iktidarın ülkesine içgüvenlik ve adalet hizmeti sunan tertemiz evlatlarını hukuka aykırı şekilde tutuklatıp hapislerde çürütmesi çok manidardır.

HUKUKA AYKIRI UYGULAMALAR DEVLETE DUYULAN GÜVENİ SARSMAKTADIR

Bugün bazı kişi ve kurumlarca yürütülen hukuka aykırı uygulamalar hem devlete hem de hukuka duyulan güveni temelden sarsmaktadır. Bu uygulamalar aynı zamanda siyasi iktidarın ne kadar yozlaştığını somut bir şekilde gözler önüne sermektedir. Siyasi iktidarın ülkeyi kendi özgür iradesiyle yönetmediği artık bütün çıplaklığı ile ortadadır.

KÖŞEYE SIKIŞAN AKP KENDİNİ KURTARMAK İÇİN TOPLUMSAL BARIŞI TAHRİP ETMEKTEDİR

İçeride rüşvet ve yolsuzluk şaibesi, dışarıda ise ‘kara para aklama’ ve ‘teröre destek verme’ gibi suçlamalarla köşeye sıkışan AKP kendini kurtarmak için devlet düzenini ve toplumsal barışı tahrip etmektedir. Siyasi iktidarın 17-25 Aralık sonrası bazı devlet görevlilerine karşı yürüttüğü ‘cadı avı’ ne hukuk, ne siyasi ahlak ne de toplumsal ahlak/İslam ahlakı ile bağdaşmamaktadır. Bugün devlet görevlilerine karşı hasmane bir tutum sergileyen ve kendi haklarındaki davaların adeta hâkim ve savcısı olan siyasi iktidar hukuki ve siyasi meşruiyetini hızla kaybetmektedir.

HER TÜRLÜ HUKUKSUZ VE KANUNSUZ EYLEMLERİNİ GÖRMEZDEN GELECEK POLİS TEŞKİLATI KURMANIN PEŞİNDELER

Bugün hukuka uygun şekilde görev yaparak toplumun tamamına adalet ve hakkaniyetle hizmet eden polis teşkilatını sözde içgüvenlik reformu ile tamamen pasifize etmek amaçlanmaktadır. Birileri, siyasi iktidarın ve yandaşlarının karıştığı başta rüşvet ve yolsuzluklar olmak üzere her türlü hukuksuz ve kanunsuz eylemlerini görmezden gelecek bir polis teşkilatı kurmanın peşindedirler."