Niğde’de 30 Mart 2014’te meydana gelen don olayından sonra bahçesinden verim alamayan ve yardım yapılmadığını iddia eden bir kısım üretici, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin hiçbir inceleme yapmadan masa başında yürüttükleri çalışmalar neticesinde yardım parası dağıttıklarını ileri sürdü.

ÜRETİCİ ERDOĞAN: BAHÇEMDE HİÇBİR İNCELEME YAPILMADI

Gümüşler Kasabası üreticilerinden Rıfat Erdoğan; Niğde’nin meyve depoları olan Gümüşler, Dündarlı, Hacıbeyli ve Sazlıca’daki üreticilerin don afetinden etkilendiğini belirterek; “Kasabamızda 30 Mart tarihinde meydana gelen don afetiyle ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından il genelindeki çiftçilerin dilekçe verilmesi istendi. Niğde’nin meyve depoları olan Gümüşler, Dündarlı, Hacıbeyli ve Sazlıca’daki çiftçiler olarak don afetinden etkilendiğimiz için dilekçelerimizi verdik. Bu geçen süre içerisinde Tarım İl Müdürlüğü tarafından bahçelerde hasar tespiti yapılacağını öğrendik ancak yetkililer hiçbir bahçede inceleme ve tespitte bulunmadı. Benim bahçem TARSİM havuzuna da kayıtlı olduğu için Nisan ve Temmuz ayında iki sefer TARSİM’den eksper istedim. Bahçemde verimin sıfır olduğu tespit edildiği halde Başbakanlığa ve valiliğe yaptığım başvurulardan olumlu bir sonuç alamadım. Bahçemde hiçbir inceleme yapılmadan bana verilen cevapta yüzde 40’ın altında verim tespit edildiğinden dolayı 2090 sayılı yasadan faydalanamayacağımız söylendi. Yetkililerden biran önce biz çiftçilerin bu sorununa çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi.

TALAT YILMAZ: DON KOMŞUMU VURDU DA BENİ VURMADI MI?

10 metre uzağında bulunan bahçe sahibine yardım parası verilmesine rağmen kendisinin söz konusu destekten yararlanamadığını dile getiren Talat Yılmaz; “Yanımdaki komşumla benim aramda 10 metre mesafe olmasına rağmen komşum yardım alırken biz alamadık. Acaba bu don bahçe komşumun bahçesinde etkili olurken benim bahçemde etkili olmadı mı? Yetkililere soruyorum. Ben bir elma üreticisi olarak bu yıl elma bahçemi don vurduğu için elmayı satın alarak yiyorum. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri kimin bahçesine gelerek inceleme yapmışlar?” diye konuştu.

'ELİMDE TARSİM’İN RAPORU VAR'

Bu yıl bahçesinden verim alamadığını söyleyen bir diğer üretici Hasan Hüseyin İlknur da; “45 dönümlük bahçem var, yarısı kirazlık ama bize yardım yapılmadı. Elimde TARSİM’in raporu var verimin sıfır olmasına rağmen gene yardım yapılmadı. Yanımdaki kuru bahçeye ‘Don olayından etkilendi’ denilerek yardım yapılması uygun görülürken, bizlere yardım edilmedi” diye konuştu.