Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında sendika değiştiren işçilerin işten çıkartılmayacağı bildirildi.

Renault Grubu Fransa Sendika İşçi Temsilcisi Xavier Reynaud, Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu Temsilcisi Nail Yalçın ile birlikte, sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi için eylem başlatan işçilere destek amacıyla Bursa’ya geldi. DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nda basın toplantısı düzenleyen Reynaud, fabrikada sendika değiştiren işçilerin işten atılmayacağı sözü aldıklarını söyledi.

Reynaud, Oyak Renault ve taşeronlarında yeni bir sendikal kurumun düzenlenmesine ve kurulmasına karşı işçilere uygulanan baskıdan ve tehditlerden dolayı Renault CGT sendikası olarak 2012 ve 2013 yıllarında Renault Genel Müdürlüğünü uyardıklarını dile getirdi. “Anlaşılan o ki, Bursa yönetimi toplumsal diyaloğun ve müzakerenin ne olduğunu hala anlamış değil” diyen Reynaud, şunları getirdi: “Ve bugün 3 sene önce imzalanmış olan ‘Renault grubu, Renault Grup Komitesi ve IndustriALL Global Union’ arasında sosyal, toplumsal ve çevresel sorumluluk uluslararası çerçeve anlaşmasında belirtilen şartların Bursa Oyak Renault iş yerinde yerine getirilmediği ve uygulanmadığı görülmektedir. Türk Metal Sendikasından istifa edilmesi durumunda yerel yönetim işçilerinin işten çıkarılmama garantisi verememiştir ve bu teklifi geri çevirmiştir. Aynı zamanda, işçilere iletilen bir duyuru sayesinde, yönetim işçilerin vardiyaların bitiminde iş yerinde kalarak başlattıkları eylemleri devam etmeleri halinde, tazminatsız olarak iş sözleşmelerinin fes edileceğini ve aynı zamanda yasal takibat uygulayacağını belirtmiştir.”

Konuyla ilgili Renault Uluslar arası İnsan Kaynakları Müdürü Marie Francoise Damesin’e mektup yazdıklarını belirten Reynaud, “Cuma akşamı, İnsan Kaynakları Bölge sorumlusu bizi aradı. Sözlü olarak bize garanti verdiler. Hiçbir işçi, istifa ettiğinde işten çıkartılmayacaktır.” dedi.