Gaziantep'te, 12 Ağustos 2014 tarihinde Suriyeli kiracıları tarafından öldürülen ev sahibi Hıdır Çalar’ın (62) ikinci duruşmasında, tutuklu 4 Suriyeli zanlı için karar çıktı. Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 4 katil zanlısı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Katil zanlılarının serbest bırakılmasını şaşkınlıkla karşılayan Çalar’ın yakınları, adaletsiz bir yargılama yapıldığını söyledi. Zanlılar hakkında müebbet isteyen savcı Metin Avşar’ın, duruşmadan 1 hafta önce Ankara’ya tayin edildiğini söyleyen Çalar’ın oğlu Cuma Çalar, verilen karara anlam veremediklerini söyledi. Serbest bırakılan 4 kişinin artık Suriye sınırını geçerek kayıplara karışacağını dile getiren Cuma Çalar, “Davaya bakan Savcı Avşar, babamın katillerine müebbet ceza isterken, bugün yerine gelen savcı ise tutuksuz yargılanmalarını istedi. Savcı, açık bir şekilde katil zanlılarına ülkeyi terk edin diyor. Bu kişiler serbest bırakılınca sınırı geçip kayıplara karışacaklar.” diyerek, verilen karara tepki gösterdi.

"BİZİM HAYATIMIZ DA TEHLİKEDE"

Öldürülen ev sahibinin oğlu Oktay Çalar da verilen kararın adaletsiz olduğuna dikkat çekerek, “Babamın katilleri serbest bırakıldı, bu nasıl bir adalet? Yeni savcı birilerinden emir alıyor. Artık bizim hayatımız da tehlike altında. Bu insanlar bizi de öldürebilir. Davayı açık bir şekilde kapatıyorlar. İnsan öldürmek artık suç olmaktan çıksın, ne de olsa cinayet işleyenler serbest bırakılıyor.” şeklinde konuştu.

Duruşmadan 1 gün önce baro tarafından davaya görevlendirildiğini söyleyen avukat Mahmut Kaya ise dosya hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığını belirterek, “Dava bana 1 gün önce geldi, bugün de duruşmaya girdim. 4 tutuklu sanık mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Davayla ilgili 3 Suriyeli ise hala firar durumunda.” ifadelerine yer verdi.

12 Ağustos 2014 günü ev sahibi Hıdır Çalar, Suriyeli aileden kiraladığı evinin boşaltılmasını istemiş, olumsuz yanıt alması üzerine çıkan tartışmada ev sahibi öldürülmüştü. Olayla ilgili 4 Suriyeli tutuklanırken, 3 şüpheli şahıs ise firar etmişti. Cinayet sonrası şehirde Suriye gerginliği çıkmış, Suriyelilere yönelik linçler yaşanmıştı.