Manisa’nın Gördes ilçesinde, deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikte bulunan Türkmentepe yangın gözetleme kulesinde, 26 yıllık evli bir çift görev yapıyor. Himmet ile Cennet Akbaba, hayat arkadaşlığındaki birlikteliklerini mesai arkadaşlığı olarak da devam ettiriyor. Akbaba çifti, Manisa Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait kuleden, 40 bin hektarlık orman alanını gözetliyor ve en küçük bir dumanı bile yangın ekiplerine bildiriyor. Gözetleme kulesi, yangın sezonu boyunca hem evleri hem işyerleri oluyor.

Himmet Akbaba, 1980 yılından bu yana orman yangınları gözetleme görevlisi olarak çalışıyor. 1989 yılında evlendikten sonra Türkmentepe'de eşiyle birlikte çalışmaya başlamış. Gördes, Demirci ve Sındırgı bölgelerini gören kulede uzun yıllar görev yaptığı için 40 bin hektarlık alanın yollarını, patikalarını, yerleşim birimlerini, orman varlığını ezbere biliyor. Zamanla bilgi birikimini ve tecrübelerini aktardığı için eşi Cennet Akbaba da kendisi kadar iyi bir kuleci olduğunu söylüyor. Cennet Hanım, yılın altı ayında kulede üç çocuklarını büyütürken temizlik ve yemek yapmış, eşi dinlenmeye çekildiğinde ise dürbünü ve telsizi eline alıp yangın gözetleme ve haberleşme işini yürütmüş. Dağın zirvesinde bulunan kulede yaşamanın zorluklarını, amirlerinin yakın ilgisiyle hissetmediklerini, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarının da Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kurulan sistemlerle rahatlıkla karşılandığını söyledi.

Akbaba çiftini ziyaret eden İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, “Her zaman vurguladığımız, ‘Orman Genel Müdürlüğü büyük bir ailedir’ sözünün en güzel örneklerinden birinin yaşandığı bu yangın gözetleme kulesi, çok kritik ve önemli bir görevi başarıyla yerine getiriyor.” dedi. Aybal, 66 tane yangın gözetleme kulesinden 15’inde bu şekilde eşlerin birlikte görev yapıldığını sözlerine ekledi.