Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketiciden alınan kayıp kaçak bedelini eleştirdi. Yılmaz, “Dünyanın hiçbir ülkesinde hırsızın çaldığı elektrik dürüst tüketiciye fatura edilmemiştir. Bu uygulama sadece ülkemize ait bir uygulamadır." dedi.

Tüketici Dernekleri ve Federasyonları, Taksim Hill Otelde bir araya gelerek ‘Elektrikte Kayıp-Kaçak’ konulu bir toplantı düzenledi.

‘TRT FONU KESİNTİLERİ HUKUKA AYKIRI’

Burada açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Haşmet Atahan, TRT fonu adı altında yapılan kesintilerin hukuksuz olduğunu savundu. Atahan, şunları dile getirdi: “Haksız yere alınan bedeller bununla da sınırlı değildir. Dağıtım, perakende satış hizmet bedeli, iletişim sistemleri bedeli TRT fonu gibi bir takım 7 kalemde kesintiler yapılmaktadır. TRT fonu adı altında yapılan kesintilerinde hukuka aykırı olduğuna ilişkin yargının da ayrı bir kararı bulunmaktadır. Bu kesintilerin hiçbirisi hukuka uygun değildir. Hepsinin kaldırılmasını talep ediyoruz.

2014 yılında Kayıp kaçak bedeli olarak tüketicilerden alınan bedelde açıklayan Atahan, “ Kayıp kaçak bedeli yaklaşık olarak 2014 yılında 5 milyar TL’dir. 2013 yılında da gene aynı civarda ödeme yapılmıştır. 2012 yılında ise 3 buçuk milyar TL alınmıştır. Yani son 3 yıl içerisinde tüketicilerden alınan haksız miktar yaklaşık 13 buçuk milyar liradır. 10 yıl içerisinde ise tüketicilerden yaklaşık 30-40 milyar gasp edilmiştir.“ diye konuştu.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise“Tüketici elektrik dağıtım şirketlerinden alamıyorsa bu kesintilerin bütününü alamıyorsa dilekçesi ile birlikte hakem heyetine dilekçesinde desin ki ben bunları elektrik dağıtım şirketinden alamadım. Hakem heyeti başkanlığı marifeti ile elektrik dağıtım şirketlerinden bu yapılan kesintilerin istenmesini ve bu doğrultuda karar verilmesini istiyorum desin. Dünyanın hiçbir ülkesinde hırsızın çaldığı elektrik dürüst tüketiciye fatura edilmemiştir. Bu uygulama sadece ülkemize ait bir uygulamadır. Bu nedenle EPDK bu uygulamadan bir an önce vaaz geçmelidir." ifadelerini kullandı.